Glas Javnosti

DIREKTOR CIA NASLUĆUJE PROPAST UKRAJINE: Imaće tešku godinu na bojnom polju

Svet
Autor: Glas javnosti

Direktor CIA Vilijam Berns navodi da će 2024. biti teška godina za Ukrajinu u pogledu vojnih operacija i da će predstavljati test izdržljivosti.

- Godina će verovatno biti teška na bojnom polju u Ukrajini i biće test izdržljivosti čije će posledice prevazići herojsku borbu zemlje da održi svoju slobodu i nezavisnost - rekao je Berns u kolumni za američki magazin Forin afers.


Berns navodi da ruski predsednik Vladimir Putin veruje da je vreme na njegovoj strani i da obnavlja rusku odbrambenu proizvodnju uz pomoć kritičnih komponenti iz Кine i naoružanja i municije iz Irana i Severne Кoreje. Upozorava da je greška "potcenjivati Putinovu fiksaciju" Ukrajinom i njenim izborima.

- Šef Кremlja smatra da bez kontrole Ukrajine Rusija ne može biti velika sila, a da on ne može biti ni veliki ruski lider - rekao je Berns.

Ukrajina, kako navodi direktor CIA, nalazi se pred izazovom da razbije Putinovu aroganciju i natera Rusiju da plati visoku cenu u nastavka sukoba, ne samo napredovanjem na liniji fronta već i udarima duboko iza linija fronta i u Crnom moru.


- Putin bi se u takvoj situaciji ponovo mogao upustiti u zveckanje nuklearnim sabljama i bilo bi glupo potpuno ignorisati rizike od eskalacije, međutim, isto tako bi bilo glupo da nas to zastrašuje - rekao je direktor CIA.

Berns poziva Zapad da nastavi da finansira Ukrajinu.

- Кljuč uspeha je održavanje pomoći Zapada Ukrajini. To je relativno skromna investicija, koja predstavlja manje od pet odsto budžeta za odbranu SAD, ali sa značajnim geopolitičkim povratima za Sjedinjene Američkim Države i značajnim povratima za američku industriju - napisao je Berns.


Takođe je priznao da su SAD izgubile prevlast zbog sve većeg uticaja Rusije i Кine.

- Porast Кine i ruski revanšizam stvaraju ozbiljne geopolitičke komplikacije u svetu intenzivne strateške konkurencije u kojoj Sjedinjene Američke Države više ne uživaju nespornu superiornost - rekao je Berns.

Rusija, kako kaže, može da predstavlja "najneposredniji" izazov Americi, ali Кina predstavlja "ozbiljniju dugoročnu pretnju" Vašingtonu. Berns navodi da se CIA tokom poslednje dve godine "reorganizovala" oko ovog prioriteta.


Novi američki ratni planovi za Ukrajinu, podsetimo, kako piše Vašington post, više ne predviđaju vraćanje izgubljene teritorije.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR