Glas Javnosti

TELO GA NE PROIZVODI PA GA MORAMO UNOSITI HRANOM: Pet namirnica bogatih vitaminom E

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Vitamin E uglavnom funkcioniše kao antioksidant ili koristan molekul koji se bori protiv slobodnih radikala. Povezujemo ga sa zaštitom kože od oštećenja od sunca i održavanjem kolagena, ali ovaj nutrijent je takođe uključen u pomaganje imunološke funkcije i pravilnog protoka krvi. Jednostavno rečeno, vitamin E je važno jedinjenje za opšte zdravlje.

Pošto telo ne može da proizvede sopstveni vitamin E, moramo da ga potražimo u hrani oko nas. Srećom, nalazi se u brojnim namirnicama, tako da nije teško dostići preporučenu količinu od 15 miligrama dnevno, piše Real Simple, a prenosi sajt Novosti.
Izvori vitamina E
Bademi
Bademi su jedan od najvećih izvora vitamina E, a slede ga lešnici. Ovi orašasti plodovi su takođe sjajni izvori dijetalnih vlakana i polinezasićenih masti zdravih za srce.

Semenke
Sledeći put kada poželite nešto hrskavo, posegnite za semenkama biljaka. Semenke suncokreta su posebno bogate vitaminom E. Ove semenke takođe mogu da dodaju ukus i teksturu brojnim jelima, uključujući ovsene pahuljice, jogurt, salate i supe, pa biste i na taj način mogli da ih uključite u ishranu.

Ulja
Pošto semenke i orašasti plodovi sadrže vitamin E, nije iznenađenje da su njihova ulja jednako vredna pažnje.
Lisnato zelenilo
Povrća poput ovog su ukusna i prepuna vitamina E. Neke od najboljih opcija uključuju spanać i blitvu, koji obe nude oko 2 miligrama vitamina E po pola šolje.

Avokado
Avokado je još jedan sjajan izvor vitamina E, koji nudi oko 4 miligrama na 100 grama. Druge hranljive materije u avokadu uključuju kalijum, vitamin K i riboflavin. Takođe sadrži vlakna, koja su od vitalnog značaja za zdravo varenje, snižavanje holesterola i održavanje nivoa šećera u krvi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR