Glas Javnosti

ODLIČNE ZAMENE ZA KRAVLJE MLEKO: Sojino, kokosovo, bademovo čak i MLEKO OD BANANE

Hrana
Autor: Glas javnosti/Agroinfo.rs

Sojino, ovseno ili kokosovo mleko odličan su izbor, a posebno za ljude sa netolerancijom na laktozu ili alergijama na mlečne proizvode. Kako biste brzo doneli odluku razmotrite i svoje zdravstvene potrebe i način života.

Ovi proizvodi su često obogaćeni vitaminima i mineralima, što pomaže u povećanju njihove nutritivne vrednosti.

Sojino mleko

Sojino mleko je opcija sa visokim sadržajem proteina i malo kalorija. Ima veliku nutritivnu vrednost, a u zavisnosti od brenda koji kupujete, ima između 80 i 120 kalorija, 3 do 8 grama ugljenih hidrata i 7 do 12 grama proteina po porciji. Pošto ne sadrži mlečne proizvode, bezbedno je za one sa intolerancijom na laktozu. Sa svojim blagim ukusom, sojino mleko dobro ide uz većinu recepata i može biti zdrav dodatak proteinskim šejkovima, smutijima i desertima. Preporučuje se umereno korišćenje u kafi ili receptima.

Bademovo mleko

Bademovo mleko je niskokalorična alternativa kravljem mleku. Ako ste na dijeti, ne možete da pogrešite sa bademovim mlekom. Ovaj napitak ima najmanje kalorija u odnosu na druga biljna mleka, prema istraživanju iz 2018. objavljenom u časopisu Journal of Food Science and Technologi. Jedna šoljica obezbeđuje oko 30 do 50 kalorija, 1 do 5 grama proteina i do 3 grama ugljenih hidrata, u zavisnosti od brenda. Takođe ćete dobiti velike količine kalcijuma, vitamina A, vitamina E, folata, kalijuma, fosfora i magnezijuma.

Kokosovo mleko

Kokosovo mleko je mnogima možda omiljeno prema ukusu. Sa svojom kremastom teksturom, kokosovo mleko može da bude savršen dodatak smutijima, frapeima, ovsenim pahuljicama...

Mleko od banane

Mleko od banane možda nije toliko popularno kao kokosovo ili sojino mleko, ali to ne znači da je manje zdravo. U zavisnosti od brenda, jedna šoljica obezbeđuje oko 60 kalorija, 3 grama masti, 9 grama ugljenih hidrata i 1 gram proteina, plus velike doze kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, bakra i vitamina B. Ono po čemu se ovaj napitak izdvaja je njegov jedinstveni sastav. Za razliku od drugih zamena za mleko  ne sadrži soju, orašaste plodove ili mlečne proizvode, pa je stoga bezbedan za one sa alergijama na hranu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP