Glas Javnosti

ŠTAPIĆI? MA KAKVI! VIŠE ŠTETE, NEGO KORISTI: Postoji samo jedan BEZBEDAN NAČIN da očistite uši

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ušni vosak nastaje nakupljanjem mrtvih ćelija kože i drugih materija iz ušnog kanala, i može uzrokovati zapušenost ušiju ili nelagodu.

Lekari preporučuju da se ušni vosak ne čisti, osim ako uzrokuje probleme sa sluhom ili ako ga jednostavno ima previše, a često upozoravaju da se ne koriste štapići za uši.

Znate li koji je pravi način da očistite vosak iz ušiju?

Kako savetuju stručnjaci, ušni vosak ne bi trebalo čistiti štapićima za uši jer može oštetiti slušni kanal i uzrokovati više štete nego koristi. Kao jedini bezbedan način ispostavlja se ispiranje, a Express daje nekoliko jednostavnih saveta.

Soda bikarbona

Pola kašičice sode otopite u 60 ml tople vode i pritom koristite prokuvanu vodu koja se prohladila. Ulijte mešavinu u bočicu s kapaljkom i nagnite glavu na stranu.


Ukapajte par kapi u uvo i ostavite do sat vremena pre nego što isperete vodom. Proces ponavljajte jednom dnevno, najduže dve nedelje, dok vosak ne nestane.

Ispiranje uljem


Upotrebite prirodna ulja poput dečjeg, kokosovog ulja, glicerina, mineralnog ili maslinovog ulja za ispiranje ušiju. Ulijte ulje pomoću bočice s kapaljkom dok vam je glava nagnuta na stranu.


Držite je nagnutu pet minuta i to ponovite dva puta dnevno. Ulje omekšava nakupine ušnog voska što mu može pomoći da lakše ispadne iz ušnog kanala.

Ispiranje ušiju


Nagnite glavu na stranu, stavite peškir ispod uha i pomoću bočice s kapaljkom lagano ukapajte vodu u ušni kanal. Pustite da voda stoji unutra kako bi se omogućilo temeljno ispiranje koje pomaže da se izbaci ušni vosak. Stručnjaci kažu i da se ova metoda može kombinovati s prethodne dve, ali tada je potrebno prethodno isprati uho 5 do 15 minuta pre jedne od te dve metode, prenosi Večernji list.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR