Glas Javnosti

OVAJ ZAČIN IMA MOĆNO DEJSTVO: Niste ni SVESNI šta vam RADI U ORGANIZMU

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ova biljka pospešuje cirkulaciju, zbog čega je čest sastojak tinktura i krema.

Ruzmarin je mediteranska biljka koja u prevodu s latinskog znači “morska rosa”, jer najbolje uspeva u primorskim uslovima.

Od davnina se koristi u ishrani, kao začin, naročito u jelima od ribe, povrća, odlično se slaže i sa jagnjetinom, kao i u marinadama i umacima. Osim što jelu daje nezaboravan ukus, ruzmarin je i veoma lekovita biljka a za njena blagotvorna svojstva znali su još stari Grci.



Naučnici s Univerziteta Ilinois istraživali su kako različite biljke i začini utiču na dijabetičare. Istraživanje je pokazao da je ruzmarin jedan od lidera među biljkama koje utiču na smanjenje nivoa šećera u krvi.

To je zbog toga što sadrže antioksidante, uključujući flavonoide i polifenole, koji su sposobni da inhibiraju enzime koji igraju ključnu ulogu u lučenju insulina. Antioksidanti u ruzmarinu smanjuju upale u telu i bore se protiv slobodnih radikala. Ima i antiseprično dejstvo.



Ruzmarin pospešuje cirkulaciju, zbog čega je čest sastojak tinktura i krema. Takođe, pomaže kod reumatizma, gihta, sportskih povreda i artritisa. Najčešće se koristi u vidu ulja ili krema za masažu. Ruzmarin snižava hormon stresa kortizol,pomaže kod glavobolje.

Pošto podstiče cirkulaciju, samim tim i mikrocirkulaciju, istraživanja pokazuju da ruzmarin može da poboljša koncentraciju i pamćenje. U tu svrhu možete nekoliko kapi eteričnog ulja ruzmarina sipati u difuzer ili na parče tkanine I ostaviti u prostoriji u kojoj radite ili učite.



Ruzmarin je čest satojak preparata za negu, naročito šampona jer stimuliše rast kose, prenosi Espreso.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR