Glas Javnosti

OVAJ ZAČIN IMA MOĆNO DEJSTVO: Niste ni SVESNI šta vam RADI U ORGANIZMU

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ova biljka pospešuje cirkulaciju, zbog čega je čest sastojak tinktura i krema.

Ruzmarin je mediteranska biljka koja u prevodu s latinskog znači “morska rosa”, jer najbolje uspeva u primorskim uslovima.

Od davnina se koristi u ishrani, kao začin, naročito u jelima od ribe, povrća, odlično se slaže i sa jagnjetinom, kao i u marinadama i umacima. Osim što jelu daje nezaboravan ukus, ruzmarin je i veoma lekovita biljka a za njena blagotvorna svojstva znali su još stari Grci.



Naučnici s Univerziteta Ilinois istraživali su kako različite biljke i začini utiču na dijabetičare. Istraživanje je pokazao da je ruzmarin jedan od lidera među biljkama koje utiču na smanjenje nivoa šećera u krvi.

To je zbog toga što sadrže antioksidante, uključujući flavonoide i polifenole, koji su sposobni da inhibiraju enzime koji igraju ključnu ulogu u lučenju insulina. Antioksidanti u ruzmarinu smanjuju upale u telu i bore se protiv slobodnih radikala. Ima i antiseprično dejstvo.



Ruzmarin pospešuje cirkulaciju, zbog čega je čest sastojak tinktura i krema. Takođe, pomaže kod reumatizma, gihta, sportskih povreda i artritisa. Najčešće se koristi u vidu ulja ili krema za masažu. Ruzmarin snižava hormon stresa kortizol,pomaže kod glavobolje.

Pošto podstiče cirkulaciju, samim tim i mikrocirkulaciju, istraživanja pokazuju da ruzmarin može da poboljša koncentraciju i pamćenje. U tu svrhu možete nekoliko kapi eteričnog ulja ruzmarina sipati u difuzer ili na parče tkanine I ostaviti u prostoriji u kojoj radite ili učite.



Ruzmarin je čest satojak preparata za negu, naročito šampona jer stimuliše rast kose, prenosi Espreso.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR