Glas Javnosti

KAKO SU POVEZANI KAFA I ANKSIOZNOST: Zašto nam crni napitak izaziva uznemirenost?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ispijanje kafe kod pojedinih ljudi može da izazove uznemirenost.

Ukoliko ste jedna od ovih osoba, ovo mogu biti razlozi zbog kojih vam ne prija ispijanje kafa.

Razlozi zbog kojih kafa izaziva uznemirenost

Kako vaše telo reaguje na kofein zavisi od brojnih faktora, kao što su koliko pijete, koliko ste osetljivi, doba dana kada pijete kafu i da li uzimate bilo kakve lekove.

- Kofein je prirodni stimulans i jedan od njegovih glavnih efekata je da blokira adenozinske receptore, izazivajući povećanje dopamina, noradrenalina i glutamata - kaže nutricionistkinja Lamorna Holingsvort za Miror.


Postoji niz sličnosti između simptoma anksioznosti i simptoma previše kofeina.

- U kardiovaskularnom sistemu, ovo povećava krvni pritisak i broj otkucaja srca kod osobe. U centralnom nervnom sistemu, niže doze kofeina mogu poboljšati motoričku aktivnost i budnost, ali konzumiranje većih doza može da izazovu simptome ankcioznosti - dodala je i nastavila:

- Kafa počinje da utiče na vaše telo skoro trenutno, a ti efekti dostižu vrhunac za sat vremena. Kofein ima eliminacije od oko pet sati, što znači da je ovo vreme potrebno vašem telu da eliminiše polovinu leka - nastavlja Holingsvort.

-Za neke od nas ideja o kafi posle večere je siguran način za nemirni noćni san. Ali za druge, dupli espreso je savršen način da završe večernji obrok 

- Zbog toga često osećamo da od kofeina "drhtimo", odmah nakon prvog gutljaja, i svesni smo da se ovako osećamo nekoliko sati nakon što smo ga popili.

Ubrzan rad srca i osećaj nemira

Ostali simptomi prevelike količine kofeina uključuju mučninu, vrtoglavicu i nesanicu. Kao što Holingsvort primećuje, ono što čini previše kofeina za jednu osobu neće biti isto za nekog drugog.

Kako upravljati anksioznošću izazvanom kafom

Jedite uravnotežene obroke
Ograničite konzumaciju kofeina i alkohola
Vežbajte često - čak i kratka šetnja može biti od pomoći
Duboko udahnite, udahnite i izdahnite polako
Saznajte kako vaša konzumacija kafe utiče na vaše telo tako što ćete voditi dnevnik o tome koliko, kada i simptome koje doživljavate
Razmotrite kvalitet i kvantitet sna
Razgovarajte sa prijateljima, porodicom ili medicinskim radnikom
Potpuno pređite na opcije bez kofeina ili izbegavajte kofein posle ručka

Da li je moguće piti kafu bez osećaja anksioznosti?

Ako ispijanje kafe izaziva osećaj anksioznosti, verovatno je dobra ideja da potpuno prestanete da je pijete ili barem da je smanjite. Zamena za kofein biti biljni čaj ukoliko želite da utolite žeđ za toplim napitkom.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP