Glas Javnosti

ISPRAVITE GREŠKE NA VREME: Sedam zamki u vežbanju koje loše utiču na telo kako starimo

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Određene fitnes navike mogu da izazovu pustoš u vašem telu, pa se čuvajte ovih uobičajenih zamki kada krenete u 60-e. Redovno vežbanje je jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite da usporite starenje i nadoknadite ili odložite neizbežne efekte vremena na pokretljivost, sastav tela i kvalitet života.

Uprkos tome, potreban je pravi pristup treningu – posebno kako starite.
Na kraju krajeva, niko ne ostaje zauvek u svojim 20-im godinama, a kako telo stari, greške koje pravite mogu dodatno usporiti vaše zdravlje i opšti napredak, piše Eat This Not That.
Ako ste se našli u jednoj ili više loših navika, razmislite o prilagođavanju rutine vežbanja.

Takođe, uvek zapamtite da su zdrava ishrana puna voća, povrća i proteina u kombinaciji sa puno sna i dobrom hidratacijom ključni faktori, osim vežbanja, koji utiču na to da ostanete u formi i zdravi u svojim zlatnim godinama.
Sedam najčešćih zamki u pristupu fitnesu kada uđete u 60-te:
Preterivanje sa kardio vežbama
Iako je kardio trening odličan za zdravlje srca i može pomoći u kontroli težine, previše ga zapravo može biti štetno.
Iako većina ne treba da brine o previše kardio treninga, stalno raditi i zanemarujete druge oblike vežbanja nije najoptimalniji put do dugoročnog, potpunog poboljšanja kondicije za pojedinca bilo kog uzrasta. Balans je ključan.
Uključite kombinaciju kardio vežbi, vežbi snage i fleksibilnosti u svoju rutinu.
Zanemarivanje treninga snage
U skladu sa prethodnom tačkom, trening snage je apsolutno neophodan za održavanje tonusa mišića, ravnoteže, snage kostiju i ukupne pokretljivosti kako starite.
Suprotno popularnom verovanju, trening snage nije samo izgradnja masivnih mišića. Zanemarivanje treninga snage može dovesti do neravnoteže mišića, smanjenja snage i većeg rizika od osteoporoze.

 
Preskakanje rada na istezanju i pokretljivosti
Fleksibilnost i pokretljivost često zauzimaju drugo mesto u mnogim vežbama, ali su neophodne za održavanje punog opsega pokreta u zglobovima.
Zanemarivanje istezanja i mobilnosti može dovesti do smanjene fleksibilnosti, neravnoteže mišića i većeg rizika od povreda. Uključivanje aktivnosti kao što su opšte istezanje i čitav niz vežbi pokreta su ključni deo sveobuhvatnog fitnes programa protiv starenja.
Ne davanje telu vremena da se oporavi
Iako je važno da ostanete dosledni svojoj rutini vežbanja, jednako je važno da svom telu date vremena da se odmori i oporavi. Prenaprezanje može dovesti do različitih problema, uključujući smanjenu imunološku funkciju, hormonsku neravnotežu, povećan rizik od povreda i gubitak motivacije.
Opšta preporuka je da se odmorite ceo dan nakon svaka dva dana vežbanja kako biste se oporavili i imali koristi od programa vežbanja.
Ignorisanje bola
Iako možete očekivati određeni nivo nelagodnosti kada radite trening otpora ili druge oblike intenzivne vežbe, bol je jasan signal tela da nešto nije u redu. Ignorisanje bola može dovesti do ozbiljnih povreda i dugotrajnog oštećenja.
Ako tokom izvođenja određene vežbe osetite nelagodnost u kolenu ili donjem delu leđa, prestanite, proverite da li je radite kako treba, a ako bol potraje, obratite se lekaru.

Ignorisanje važnosti hidratacije
Telu je potrebna voda da reguliše temperaturu, transportuje hranljive materije i održava zdravlje zglobova. Uprkos tome, mnogi ljudi ne piju dovoljno vode svaki dan. Akutni efekti dehidracije uključuju smanjenje energije i fokusa, zatvor, vrtoglavicu i druge neprijatnosti.
Hronična dehidracija može imati razorne efekte na telo, uključujući razne probleme. Ako se mnogo znojite tokom vežbanja, obavezno nadoknadite izgubljenu tečnost vodom ili napitkom od elektrolita, posebno ako ste skloni da jedete malo soli.
Prenaglašavanje vežbi izolacije
Ako radite trening otpora, važno je da se fokusirate na složene pokrete koji pogađaju više mišićnih grupa. Izolacione vežbe mogu biti korisne za oblikovanje tela i rehabilitaciju.
Međutim, njihovo prenaglašavanje na račun složenih vežbi može dovesti do neravnoteže mišića i takođe vas lišiti mnogih prednosti koje dolaze od funkcionalnih pokreta kao što su čučnjevi, zgibovi i slično.
Kao pravilo, trening otpora treba da uključuje tri do četiri složene vežbe i ne više od jedne ili dve izolacione vežbe.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR