Glas Javnosti

IPAK PAŽLJIVO: Voće koje može da poboljšava funkciju jetre

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Mislite da nemate razloga da brinete o jetri jer ne konzumirate često alkohol? Ali da li ste čuli za nealkoholnu masnu bolest jetre?

Jetra je drugi po veličini telesni organ (nakon kože) koji u tišini naporno radi da biste vi mogli da budete živi.

Verovatno znate da je njena primarna funkcija izlučivanje toksina iz tela, no uz to ona prerađuje nutrijente iz hrane, filtrira krv, metabolizuje lekove koje uzimate, proizvodi hemikalije koje pomažu da se krv zgruša, proizvodi žuč, i pomaže u regulisanju šećera u krvi.


Priznaćete da je to puno posla. I zato vaša jetra sigurno zaslužuje malo više pažnje nego što je dobija, a zaslužuje i redovnu dozu voća koje je najzdravije za nju.

Nealkoholna masna jetra nije povezana s konzumiranjem alkohola, kao što joj samo ime kaže, karakteriše je upala jetre koja može dovesti do istih oštećenja kakva uzrokuje prekomerna konzumacija alkohola, odnosno do ciroze jetre.

Ova bolest jetre uzrokovana je viškom masti. U jetri se stvaraju naslage masti i to obično kao posledica debljine, povišenog šećera u krvi ili povišenog nivoa triglicerida.

„Dve borovnice imaju najveću koncentraciju antocijanina, prirodnog pigmenta koji im daje onu divnu plavkastu boju. Podaci pokazuju da antocijanini mogu sprečiti oksidativni stres do kog može doći u jetri te tako smanjiti upalu jetre“, objašnjava doktorka Lorin Manaker, nutricionista i autorka knjige „The First Time Mom‘s Pregnancy Cookbook“.


Antocijanini se inače nalaze u kori crvenog, ljubičastog i plavog voća, povrća i žitarica. Istraživanja su pokazala da je njihov udeo proporcionalan intenzitetu boje. Dakle borovnice, kupine, maline, brusnice i jagode su sve dobri izvori antioksidansa. I što je boja intenzivnija, to bolje jer to upućuje na veću količinu antioksidansa. No, Lorin upozorava da to ne znači da trebate da jedete ogromnu činiju punu borovnica.

„Konzumiranje prevelike količine voća dovodi do unosa prevelike količine fruktoze, a to može imati negativan uticaj na jetru“, kaže Manaker dodajući da je porcija razumne veličine uvek najbolji izbor.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR