Glas Javnosti

JETRA MOŽE I DA SE OBNOVI: Šta se događa sa jetrom kada prestanete da pijete alkohol?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Kako se bliži vreme praznika i povećanog konzumiranja alkohola, ima smisla razmišljati o efektu alkohola na vaše telo, vaše mentalno zdravlje, vaš posao i vaše odnose.

- Skoro dve trećine jetre može da bude skoro uništeno, a organ može sam da se obnovi - objašnjava dr J Ves Ulm, američki lekar, medicinski istraživač i stručnjak za bioinformatiku.

On dodaje da su ovo dobre vesti za alkoholičare i druge sa hroničnom bolešću jetre, prenosi portal Ekapija.


Ako više naginjete zdravom životu ili želite da smanjite konzumiranje alkohola ili vas samo zanimaju efekti koje prestanaka njegovog konzumiranja može da ima, važno je naučiti šta se događa s vašom jetrom kad pijete – i kad prestanete.

Jetra će se regenerisati

Alkohol može da prouzrokuje različite stepene oštećenja jetre u zavisnosti od konzumirane količine, kao i uticaja drugih zdravstvenih stanja koje osoba može da ima na zdravlje jetre.

- Vrste povreda koje alkohol može da prouzrokuje kreću se od nakupljanja masnoće u jetri ili steatoze, do upale jetre, hepatitisa i do ožiljaka ili ciroze - objašnjava dr Lamia Haku, hepatolog i stručnjak za bolesti zavisnosti.

Ona dodaje da bolest jetre može da bude tiha u svojim ranim fazama i da ponekad može da iznenadi pacijente ako se abnormalnost pokaže u njihovoj krvnoj slici.

- Kada osoba prestane da pije alkohol, često dolazi do poboljšanja kod oštećenja jetre. Ako je oštećenje blago, može potpuno nestati, a ako je bolest jetre hronična, može delomično doći do poboljšanja - kaže dr Haku.


Doktorka preporučuje da pacijenti sa hroničnom bolešću jetre ili drugim faktorima rizika izbegavaju alkohol kako bi smanjili mogućnost daljeg oštećenja jetre, a važno je napomenuti da je prestanak konzumiranja alkohola u bilo kojoj fazi bolesti jetre povezan sa bržim oporavkom, piše The Healthy

Upala će se smanjiti


Hronična upala je problem koji može da dovede do raznih stanja, kao što su artritis, astma, dijabetes, karcinom, Alchajmerova bolest i bolesti srca. Simptomi hronične upale mogu da budu teži za uočavanje nego simptomi akutne upale.

Klinika Klivlend takođe navodi znakove hronične upale koji uključuju bol u trbuhu, bol u grudima, umor, bol u zglobovima i osip na koži.

-Ovaj organ ima izvanrednu sposobnost regeneracije -ističe dr Ulm.

On dodaje da kod alkoholne bolesti jetre, neposredan uzrok za mnoge probleme je upalni odgovor jer organ trpi svoje prve napade od toksina povezanih sa alkoholom. Prestanak konzumiranja alkohola prekida ovaj krug hronične upale koja na kraju može da dovede do ciroze.

 
Smanjiće se sadržaj masnoće


Kako navodi "Harvard Health", bolest masne jetre je u porastu, čak i među nealkoholičarima.

- Bolest masne jetre jedan je od prvih znakova oštećenja jetre i može da se pojavi akutno nakon jednog opijanja", kaže dr Ulm i dodaje da kada se prestane sa konzumiranjem pića, masnoća u celom tkivu počinje da se smanjuje -
Regulisaće se šećer u krvi

Kada prestanete da pijete alkohol, jetra obnavlja svoju sposobnost regulisanja šećera u krvi, pomažući u suzbijanju insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2.

- Jetra oštećena preteranim unosom alkohola gubi deo svoje osetljivosti na insulin, doprinoseći insulinskoj rezistenciji koja je klasična manifestacija dijabetesa tipa 2 - objašnjava dr Ulm.

On dalje kaže da "prestanak konzumiranja alkohola, zauzvrat, nudi jetri prostor koji joj je potreban da obnovi ovu ključnu funkciju.

Protok krvi će se poboljšati


Jetra opterećena alkoholom utiče na ceo vaskularni sistem.

- Ako se jetra zaguši ožiljnim tkivom, to može da dovede do srčanog zastoja -kaže dr Skoli.

Prestanak konzumiranja alkohola takođe će pozitivno uticati na vaše seksualno zdravlje.


- Konzumiranje alkohola koči protok krvi -kaže dr Daniel Atkinson, koji objašnjava da to "može da dovede do muške erektilne disfunkcije", a kod žena "može da prouzrokuje poremećaj menstrualnog ciklusa, pa i da dovede do zaustavljanja ovulacije".

 
Bolje ćete spavati


- Alkohol može da vam pomogne da zaspite u početku, ali će na kraju poremetiti vaš ciklus spavanja - kaže dr Karmen Kastila i dodaje da prestanak konzumiranja alkohola može da pomogne da se bolje naspavate i ujutru izgledate svežije.

Jetra je ključni organ u našem telu, iako se često zaboravlja u svakodnevnom životu. Ima značajnu ulogu u metabolizmu i preradi hranjivih supstanci, lekova i potencijalnih toksina, kao u proizvodnji važnih supstanci koje telo koristi. Zbog centralnog mesta koje jetra zauzima, kada je u pitanju celokupno zdravlje, san može da bude ugrožen ako osoba ima uznapredovalu bolest jetre, prenosi N1 Zagreb.

Mentalno zdravlje će se poboljšati


Alkohol je povezan sa depresijom.


- Otprilike 40% teških konzumenata alkohola razviće depresiju ili stanje sa sličnim simptomima - kaže dr Atkinson.

Prema studiji objavljenoj u "Archives of General Psychiatry", "upotreba alkohola deluje na pokretanje genetskih markera koji povećavaju rizik od depresije".

Doktor smatra da bi osobe koje žele da usvoje zdravije navike, trebalo da razmisle o odricanju od alkohola, ili da u vreme praznika budu umereni u njegovom konzumiranju, ali i kada praznici prođu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR