Glas Javnosti

EMOCIJE I BOLESTI: Jetra strada od previše besa

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Tradicionalna kineska medicina razlikuje nekoliko osnovnih emocija koje su povezane sa funkcionisanjem određenih organa i tu vezu smatraju vrlo bitnim aspektom zdravlja, odnosno lečenja osobe. To su, pre svega, radost, bes, briga, tuga, bol, strah.

Ukratko, pri svakoj emociji postoji nekoliko organa koji će najčešće reagovati poremećajem ako te emocije nisu uravnotežene. Kinezi srce smatraju carem i vladarom organizma, a njegovo zdravlje vezano je za pravilnu ishranu, koju dobija putem krvi.

Radost

Emocija koja se vezuje za rad srca je, naravno, radost. Drugi organ povezan sa radošću je tanko crevo. Ono prima i prenosi hranu, koju u međuvremenu transformiše. Njegova funkcija da razdvoji hranjive sastojke od toksina, odnosno da izabere šta će telo zadržati, a šta odbaciti.

Bes

Jetra i žučna kesa su povezani sa besom. Jetra obezbeđuje nesmetan tok životne energije jetre, koja je odgovorna za harmonično kretanje supstanci kroz telo.
Vrline jetre su dobronamernost i ljudska dobrota. One nas dovode do toga da pomirimo vlastiti nagon za samoodržanjem sa potrebom da radimo za dobrobit druge osobe ili za više dobro.
Žučna kesa je odgovorna je za odlučivanje i procenu šta je ispravno. Jetra analizira, procenjuje okolnosti i donosi ideje, planove i strategije, a žučna kesa ima snagu da pretoči fantaziju u odluke i vidi pravi put.
Briga

Slezina i želudac su povezani sa preteranim razmišljanjem ili opsesijom. Slezina u kineskoj medicini predstavlja glavnu vezu između spoljašnjeg sveta i ličnosti. Njena funkcija je da transformiše supstance koje dolaze spolja u srž čoveka. To je sposobnost da se iskustvo pretvori u nešto što život čini lakšim.
Bol i tuga
 
Pluća i debelo crevo su povezani sa bolom i tugom. Pluća su u tradicionalnoj kineskoj medicini povezana sa sedam nivoa duhovnog entiteta, upravljaju ritmom tela, disanjem, metabolizmom i homeostazom uopšte. Vrlina pluća je da cene svaki trenutak ovde i sada, bez odlaganja. Debelo crevo prima neupotrebljivi deo hrane i tečnosti iz tankog crijeva, apsorbuje ostatak korisnih tečnosti iz njega, a ostatak eliminiše.

Strah

Bubrezi i bešika su povezani sa strahom. Bubrezi se smatraju odgovornim za proizvodnju energije, predstavljaju poreklo života u svojoj suštini, nevidljivo seme. Oni su odgovorni za duboku unutrašnju snagu osobe, izdržljivost kada se suoči sa teškim naporom ili trajnim problemima. Bubrezi predstavljaju predstavljaju vrata između života i smrti. Njihova vrlina je transformacija straha od smrti u životnu mudrost. Moć bešike je u tome što je ona najduži kanal u telu koji sadrži tačke koje odgovaraju svakoj važnoj fizičkoj strukturi i psihoduhovnom aspektu organizma.
Važno je znati da emocije same po sebi nisu negativne, odnosno da je potpuno zdravo da se sve one doživljavaju. Problemi nastaju onda kada neke od njih traju predugo ili se javljaju sa pojačanim intenzitetom, zbog čega nastaje disbalans. Taj disbalans može da bude dvosmeran, na primer da previše besa može da izazove probleme sa jetrom, ali u isto vreme i taj disbalans može da izazove nove simptome besa, što često uzrokuje ponavljanje ciklusa. To je jedno od objašnjenja zašto se bolest nekad javlja i po nekoliko puta dok se u potpunosti ne prevaziđe.
U ovom tekstu se navodi da joga i tradicionalna kineska medicina preporučuju meditaciju i duboko disanje za obnavljanje energije. A pre svega se preporučuje suočavanje sa emocijama.
Autori napominju da dečje bolesti ne treba uvek tumačiti kao problem sa energijom organa, ali da se one bolesti koje se ponavljaju mogu povezati sa emocijama.


Glas javnosti/ E01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR