Glas Javnosti

HOLANDIJA napravila plan ishrane protiv dijabetesa tipa 2

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Grupa naučnika iz Holandije sprovela je istraživanje čiji rezultati su pokazali kako plan ishrane u trajanju od 10 sati tokom dana pomaže u snižavanju šećera u krvi kod pacijenata obolelih od dijabetesa tipa 2, preneli su britanski mediji.

Istraživači navode da praćenje “vremenski ograničenog protokola ishrane” može dovesti do pozitivnog dejstva kod osoba obolelih od dijabetesa tipa 2.

- Dnevni režim ishrane u trajanju od 10 sati tokom tri nedelje smanjuje nivo glukoze i produžava vreme provedeno u normalnom opsegu šećera u krvi kod odraslih sa dijabetesom tipa 2”, ističu naučnici sa Univerziteta u Mastrihtu.

Autori studije sproveli su eksperiment tako što su grupu od 14 osoba sa dijabetesom tipa 2, starosti između 50 i 75 godina, podelili u dve grupe.

Tokom eksperimenta u trajanju od tri nedelje, prva grupa je ograničavala svoje sate konzumiranja hrane na deset sati, dok je druga grupa konzumirala hranu bez vremenskog ograničenja.

Rezultati eksperimenta pokazali su da je ograničavanje perioda konzumiranja hrane dovelo do smanjenja količine šećera u krvi.

- Ovo doprinosi novim dokazima da duži period bez jela, poznat kao “ishrana ograničena na vreme”, može koristiti nekim ljudima sa određenim metaboličkim zdravstvenim stanjima”, rekla je dr Lusi Cejmbers.

Dijabetes tipa 2, često nazivan i “dijabetesom odraslih”, je česta bolest kod koje dolazi do nesposobnosti organizma da na pravi nacin iskoristi šecer i insulin, supstancu koju proizvodi pankreas kako bi se smanjio nivo šecera u krvi nakon obroka.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR