Glas Javnosti

LEKOVITE BILJKE DOBRE ZA ZDRAVLJE I ZA MIR U KUĆI : Četiri biljke koje pomažu vašem imunitetu

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Biljke koje vam znače mnogo i ukoliko volite baštovanstvo onda su ove četiri biljke nezamenljive u vašem domu.

Tamjan za lakše disanje

Tamjan je osnovni začin u mediteranskim, karipskim, srednjoameričkim i drugim kuhinjama. Raste u raznim regijama i uspeva u sunčanim i manje vlažnim uslovima. Bogat je timolom i drugim esencijalnim uljima i spojevima koji podržavaju imunitet, pa mogu da zaštitite od virusnih infekcija. Eterična ulja u tamjanu, takođe, pomažu pri ublažavanju kašlja i olakšavaju disanje.

Origano zaštitnik od virusa i bakterija

Origano vodi poreklo sa evropskog kontinenta, a ovaj mirisni član porodice nane dobro uspeva u raznim klimatskim uslovima, što ga čini savršenim dodatkom bilo kojem vrtu. Karvakrol, limonen i drugi antioksidativni spojevi, koji daju origanu prepoznatljiv ukus i miris, takođe štite od virusa, bakterija i drugih patogena.

Matičnjak za umirenje 

Matičnjak je još jedna biljka koja vodi poreklo sa evropskog kontinenta, a koja se lako uzgaja u bašti. Tradicionalno se koristi za lečenje stresa i nesanice, a istraživanja pokazuju da može da pogoduje i zdravlju imunog sistema. Bogat je raznim fitohemikalijama koje deluju antivirusno, antibakterijski i protuupalno.

Ruzmarin

Ruzmarin je jedan od najmoćnijih dodataka bilo kojem biljnom vrtu, a ovaj aromatični zimzeleni grm koristi se hiljadama godina i u kulinarstvu i u medicini.

Poreklom je sa Mediterana, ali je relativno izdržljiv u hladnoj klimi i dobro uspeva u raznim regijama. Bogat je ruzmarinskom kiselinom, karnozolom, karnoznom kiselinom i drugim antioksidativnim spojevima koji smanjuju upalu, podržavaju imunološko zdravlje i štite od virusa, bakterija i drugih patogena.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR