Glas Javnosti

Stručnjaci rešavjau nedoumice: Da li se tuširate ujutru ili uveče itekako uma uticaja na zdravlje

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Mnogi ljudi više vole da se tuširaju kad ustanu i na to gledaju kao deo svoje jutarnje rutine, koja im pomaže da se razbude i bolje suoče sa obavezama koje slede. Drugi, međutim, više vole da se kupaju u večernjim časovima, neposredno pre nego što odu na spavanje.

Ako se pitate da li je jedno bolje od drugog, bar kada je u pitanju vaše zdravlje, dr Dajen Ogeli iz Centra za medicinu spavanja u Vajl Kornel medicinskom centru kaže da i tuširanje ujutru i uveče dolazi u obzir, pod uslovom da izaberete pravo vreme za ovu aktivnost, piše Stil.

U suštini, važno je da prođe određeno vreme nakon što izađete iz tuš kabine i odete u krevet. „Ne želite da se zagrevate na bilo koji način neposredno pre spavanja. Osećaj hladnoće je signal koji nam govori da treba da odemo u krevet“, smatra dr Ogeli.

Pošto je telesna temperatura jedan od ključnih faktora koji diktira naš cirkadijalni ritam, vrući tuš neposredno pre spavanja nas zapravo budi, a ne obrnuto. Stručnjaci preporučuju tuširanje oko sat ili sat i po pre nego što odete na spavanje, što bi trebalo da vašem telu pruži dovoljno vremena da se ohladi.

Ako se odlučite za večernje tuširanje, istraživanja pokazuju da ćete imati određene koristi, kao što su jačanje efekata vaših hidratantnih krema, manja učestalost javljanja bubuljica, pa čak iprevencija bora. Tuširanje ujutru će vam takođe doneti neke benefite, a pre svega će vam podići raspoloženje i dati energiju kada vam je ona najpotrebnija.

Na vama je da izaberete šta vam više odgovara, a uvek možete da se tuširate i ujutru i uveče.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR