Glas Javnosti

EVO ŠTA KAŽE ISTRAŽIVANJE: Osobe koje spavaju pet sati ili manje su u većem riziku od hroničnih bolesti

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Novo istraživanje pokazuje da ljudi od 50 i više godina koji spavaju pet sati ili manje kako stare imaju veći rizik od razvoja višestrukih hroničnih bolesti u odnosu na vršnjake koji duže spavaju.

U istraživanju je učestvovalo oko 8.000 državnih službenika iz Velike Britanije koji nisu imali hroničnih bolesti u dobi od 50 godina.

Oni koji su spavali pet sati ili manje imali su 30 odsto veći rizik da s vremenom razviju više hroničnih bolesti u poređenju s osobama koje su spavale najmanje sedam sati.


S godinama se taj rizik povećava, pa je sa 60 godina veći za 32 odsto, a sa 70 godina za 40 odsto, pokazuju rezultati istraživanja objavljenog u časopisu PLOS Medicine, prenosi CNN.

Bolesti za koje postoji veći rizik su dijabetes, karcinom, hronična bolest srca, moždani udar, srčani zastoj, hronična bolest pluća, hronična bolest bubrega, bolest jetre, depresija, demencija, mentalni poremećaji, Parkinsonova bolest i artritis.

Ali, istraživanje ima neka ograničenja, kako navode stručnjaci. Većina ibiučesnikai su belci, a samo trećina su bile žene. Takođe, istraživači navode da su državni službenici inače malo zdraviji od opšte populacije.

Zatim, učesnoci su sami prijavljivali podatke što se smatra manje pouzdanim nego da su naučnici direktno mogli da ih posmatraju kako spavaju.

Ipak, dosadašnja istraživanja pokazala su da je spavanje važno za zdravlje kao i kvalitet sna.

„San utiče na sve“, ističu stručnjaci.


Saveti za kvalitetno spavanje

Kao prvo, potrebno je imati dosledan raspored spavanja. Odlazak na spavanje i ustajanje u isto vreme svaki dan pomoći će vam da se kvalitetno odmorite.

Zatim, soba bi trebalo da bude mračna i tiha. Takođe, izbegavajte kofein, alkohol i obilne obroke pre spavanja. Vežbanje tokom dana isto može da pomogne da bolje spavate tokom noći, prenosi N1 Zagreb.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR