Glas Javnosti

ZABRINJAVAJUĆE STANJE: Pogoršanje mentalnog zdravlja kod mladih

Život
Autor: Glas javnosti

Čak 17 odsto dece i mladih u Srbiji primetilo je pogoršanje mentalnog zdravlja tokom pandemije, pokazalo je istraživanje predstavljeno danas na konferenciji "Ka boljem mentalnom zdravlju adolescenata i mladih u Srbiji".

Na tom skupu u Beogradu je rečeno da je svaki šesti adolescent od 16 do 17 godina pod rizikom lošeg mentalnog zdravlja, a više od 21 odsto na nedeljnom nivou prijavljuje nervozu.

Kako je saopšteno, direktorka kancelarije UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova je rekla da "dobra briga za mentalno zdravlje dece i adolescenata počinje mobilizacijom cele zajednice" i uspostavljanjem kanala za upućivanje dece iz jednog u drugi sistem zaštite, od primarne zdravstvene zaštite, socijalne zaštite do obrazovnog sistema, piše Glas Podrinja.


"UNICEF je, kao i uvek, spreman da podrži Vladu Srbije da se uspostavi taj sistem i da se obezbedi dobro mentalno zdravlje i blagostanje dece, adolescenta i njihovih roditelja i staratelja", navela je ona.

"Stigma i predrasude vezane za probleme mentalnog zdravlja su sveprisutni, pa zato adolescente treba podstaći da se otvore i da govore o tome kako se osećaju, da se obrate nekom za pomoć ukoliko im je potrebna, kao i da se u taj proces uključe mladi", kazala je Kostadinova.

Najavljeno je da će kao rezultat konferencije, organizovane povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, biti formirana mreža profesionalaca, donosilaca odluka i mladih "koji će doprineti daljem jačanju razvoja sistema zaštite mentalnog zdravlja i psiho-socijalne podrške deci i adolescentima u Srbiji".


Članica UNICEF-ove grupe mladih za podršku mentalnom zdravlju Milica Veljković je rekla da je u cilju davanja doprinosa u oblasti mentalnog zdravlja pokrenuta kampanja sa postavljanjem pitanje "Kako si, ali stvarno?".

"Možda nećemo odmah dobiti potpuno iskren odgovor na ovo pitanje, ali je od velikog značaja da ne zaboravimo da ga ponovimo sledećom prilikom", kazala je Veljković.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR