Glas Javnosti

PUTINOV ODGOVOR NA SANKCIJE: Rusi održavaju spektakl i stiže im 4.000 sportista

Sport
Autor: Glas javnosti

Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije, potpisao je, u sklopu rusko-kineske saradnje u sportu tokom ove i sledeće godine, jedno nesvakidašnje naređenje.

Kako je objavilo Odeljenje za informisanje Sverdlovske oblasti (čiji je najveći grad Jekaterinburg), Putin je naredio sprovođenje u delo "Međunarodnog univerzitetskog sportskog festivala", koji će se u Jekerinburgu organizovati 2023. godine, umesto Univerzijade koja je tom ruskom gradu oduzeta zbog rata u Ukrajini.

U pomenutoj odluci se navodi da će učestvovati pojedinci i ekipe iz država koje su članice BRIKS-a, Šangajske organizacija za saradnju (ŠOS) i Zajednice nezavisnih država.

 

Zemlje BRIKS-a su, podsetimo, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, s tim da su kandidati za članstvo Iran i Argentina, dok su u ŠOS-u Indija, Iran, Kazahstan, Kirgizija, Kina, Paksitan, Rusija, Tadžekistan i Uzbekistan. Zajednicu nezavisnih država čine pojedine države nastale raspadom SSSR-a, a to su Azerbejdžan, Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Moldavija, Tadžekistan, Uzbekistan i Rusija.

Pa opet, u pomenutom saopštenju Sverdlovske oblasti, ističe se da se na preliminarnoj listi institucija visokog obrazovanja koje će učestvovati na ovom međunarodnmom festivalu nalazi 246 univerziteta "iz 94 države", a taj broj zemalja premašuje broj članova BRIKS-a, ŠOS-a i ZND-a. 

 

- Takmičari moraju da imaju bar 17 godina i da nisu stariji od 26. Očekuje se 4.100 učesnika, oko 700 sudija i oko 250.000 gledalaca. Najmanje 6.000 volontera će raditi na festivalu - navodi se u saopštenju Ministarstva za fizičku kulturu i sport pomenute Sverdlovske oblasti.

Preliminarni termin za održavanje ovog velikog sportskog nadmetanja je od 19. do 31. avgusta 2023. a takmičari će učestvovati u 15 sportova: badminutonu, basketu 3 na 3, boksu, odbojci, džudou, futsalu, stonom tenisu, plivanju, odbojci na pesku, fudbalku na pesku, skokovima u vodu, sambu, rvanju, tenisku i tekvondu.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR