Glas Javnosti

DA LI JE ZDRAVIJE BELANCE ILI ŽUMANCE? Da li su belanca zdrava, šta kaže dijetetičarka?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Često se diskutuje o tome koliko su jaja zdrava, tačnije šta je zdravije, belance ili žumance. Studija iz 2019. koju je objavila JAMA otkrila je da je konzumiranje previše jaja povezano sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti od svih uzroka.

S druge strane, studija iz 2022. objavljena u časopisu „Nutrients“ navela je da „holesterol u hrani nije razlog za zabrinutost zbog rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti“, što znači da „namirnice koje su označene kao izvori visokog holesterola, uključujući jaja, mogu da budu korisne zbog svojih hranjivih supstanci“.

Osim toga, ponekad nailazimo na savet da, ako želimo da izbegnemo potencijalne zdravstvene probleme, konzumiramo samo belanca, a ne celo jaje. Da li to ima smisla?


Prema dijetetičarki Ejmi S. Markiles, belance se sastoji od oko 90 odsto vode i 10 odsto proteina.

„Reč je o visokokvalitetnom proteinu, što znači da je snadbeven kompletnim esencijalnim aminokiselinama za različite telesne funkcije“, kaže ona za „Living Fit“.

Belance može da bude izvrsna hrana za osobe koje praktikuju niskokaloričnu dijetu jer jedna porcija sadrži manje od 20 kalorija. S druge strane, žumance velikog jajeta ima oko 55 kalorija.

„Belance je korisno jer obezbeđuje protein albumin, koji gradi i popravlja telesna tkiva i jača imunski sistem“, kaže Merkiles.

Zašto je bolje da jedete samo belanca umesto celih jaja?

Nekim ljudima možda se ne sviđa ukus žumanaca, dok će drugima možda biti potrebna dijeta s niskim udelom masti. Belanca su tada odličan izbor.


„Žumance jajeta sadrži oko pet grama masti, uključujući oko dva grama zasićene masti, što može da bude puno ako pripremate recept s više jaja kao što je omlet. Prosečno veliko žumance sadrži 210 miligrama holesterola. Znamo da holesterol u ishrani nije glavni problem kada je u pitanju praćenje holesterola, ali omlet od tri jaja znači unos 630 miligrama holesterola, što je mnogo ako imate visok holesterol. Prema Američkom udruženju za srce, ljudi s rizikom od srčanih bolesti, koji imaju dijabetes ili koji su imali srčani udar trebalo bi da obrate pažnju na količinu holesterola u svojoj ihrani“, poručuje Markiles.

Kako da konzumirate belanca?

Za doručak, ručak i večeru možete pojesti omlet od belanaca. Možete mu dodati sveže ili smrznuto povrće i nemasni sir. Tako dobijate niskokaloričan i dobro izbalansiran obrok, prenosi N01S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR