Glas Javnosti

Četiri stvari koje skoro niko ne pere, a trebalo bi

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Koliko god naše higijenske navike bile uredne, postoje neki predmeti koje većina ljudi zaboravlja da opere ili očisti.

Bakterije, virusi i ostale nečistoće polako se nakupljaju na tim predmetima, često da to ne primetimo, a najgore je to da se obično radi o predmetima koje koristimo svakodnevno.

Kako bismo očuvali svoje zdravlje, ali i zaštitili svoju porodicu, vreme je da to promenimo.


Jastuci

Budući da smo naviknuti na to da redovno menjamo jastučnice, mnogima se događa da zanemare pranje jastuka. Iako se možda ne čine prljavim, jastuci su dom za grinje, bakterije i ostale nečistoće. Redovnim pranjem jastuka pobrinućete se za održavanje čistoće spavaće sobe, ali i za smanjenje nivoa alergena. Jastuke je najbolje oprati u veš mašini na visokoj temperaturi, uz dodatak sredstava za uklanjanje fleka i dezinfekciju.

Ključevi

Ključevi svakako spadaju među predmete koje najčešće dodirujemo, vrlo retko i prljavim rukama. Redovnim čišćenje ključeva smanjiće se opasnost od potencijalnog prenosa bakterija i virusa, a najlakši način da to učinite je upotreba antibakterijskog spreja ili maramica za dezinfekciju.


Posuda za vodu u aparatu za kafu

Posude za vodu u aparatima za kafu mogu biti idealno okruženje za razvoj bakterija i pojavu buđi. Redovno čišćenje i dezinfekcija ovog dela aparata ključno je za očuvanje kvaliteta kafe i izbegavanje zdravstvenih problema. Preporučuje se redovno ispiranje posude toplom vodom i sirćetom i periodično dublje čišćenje rastvorom za dezinfekciju.

Ručna torba

Ručne torbe su često zanemarene kada je u pitanju čišćenje, iako su u stalnom dodiru s prljavim površinama, na primer u javnom prevozu. Najbolji način za čišćenje torbe zavisi od materijala od kojeg je načinjena, ali većina torbi se spolja može očistiti vlažnom krpom ili maramicama za dezinfekciju. Osim toga, mnoge se mogu prati u mašini za veš ili ručno, koristeći blagi deterdžent.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR