Glas Javnosti

Njujork razmatra zabranu kapsula za pranje veša, proizvođači tvrde da nema opasnosti

Svet
Autor: Glas javnosti

Čelnici Njujorka predložili su zakon koji zabranjuje kapsule za pranje veša koje sadrže polivinil alkohol (PVA).

Ukoliko bude usvojen, zakon će stupiti na snagu početkom 2026. godine, zabranjujući veleprodajama i drugim trgovcima prodaju kapsula za veš, sudove, kao i deterdženta za pranje ili sušenje veša u listićima koji sadrže polivinil alkohol (PVA). Razlog za predlog zakona je što PVA doprinosi zagađenju vodotokova, tvrde predlagači.

Kapsule sadrže deterdžent za veš, omekšivač i druge vrste sapuna. Hemijski sastav kapsula je otprilike isti kao kod tečnih deterdženata (uključujući alkilbenzensulfonate - najčešći organski spoj koji se nalazi u deterdžentima).


Rastvoriva kesa obično je napravljena od polivinil alkohola (PVA) ili njegovog derivata.

Iako su formule slične, tečnost u kapsuli može sadržavati samo 10% vode u poređenju sa 50% u tečnim deterdžentima.

Zbog toga, rastvor unutar paketa ima mnogo veću koncentraciju od konvencionalnog deterdženta - praha ili tečnosti.

PVA, providan sintetički materijal, lako se rastvara u vodi, oslobađajući deterdžent unutra. Listovi za pranje veša takođe su napravljeni od PVA, ali u njihovom slučaju deterdžent je ubačen u materijal i oslobađa se dok listovi rastu u vodi za pranje.

Iako se PVA rastvara u vodi, zapravo se ne razgrađuje u druge, jednostavnije molekule u okolini, tvrde naučnici.

Studija objavljena 2021. godine u Međunarodnom magazinu ekološkog istraživanja i javnog zdravlja pokazala je da se samo u SAD godišnje koristi 19.000 tona PVA u kapsulama za veš i sudove. Otprilike 11.000 tona završi u postrojenjima za tretman otpadnih voda, gde "oko 75% njih nije tretirano i samo će proći kroz konvencionalni tretman vode", upozorili su istraživači.

- Ako bacite plastičnu bocu u okean, biće potrebno dugo vremena da postane mikroplastika, Ali čim stavite PVA u veš, on ide direktno kroz konvencionalni tretman otpadnih voda u okean, za razliku od boce koja barem ima šansu da se reciklira - rekao je koautor studije Čarls Rolski.

Proizvođači negiraju opasnost

Da će ovo ipak biti oštra borba dokazuje i tvrdnja jednog od proizvođača kapsula, Procter & Gamble, da PVA "ne doprinosi zagađenju mikroplastikom", pozivajući se na "opsežne nedavne preglede od strane regulatornih agencija širom sveta, uključujući EPA-u i Upravu za hranu i lekove SAD-a".

Drugi proizvođač True Earth se takođe poziva na odobrenje EPA i ističe da njihovi PVA proizvodi pomažu "u borbi protiv plastičnih posuda za jednokratnu upotrebu". Slažu se i u kompaniji Dropps ističući da su kapsule za veš veoma važan korak napred u putovanju ka održivosti. Kako kažu, zahvaljujući kapsulama, smanjene su emisije i upotreba vode.

Ako zakon stupi na snagu, kazna za prodavce koji prodaju zabranjene proizvode biće 400 dolara. Za drugi prekršaj kazna bi bila 800 dolara, a svaki naredni prekršaj kažnjavaće se sa 1.200 dolara.


Glas javnosti/ S01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR