Glas Javnosti

NIJE ONO ŠTO MISLITE: Stručnjaci otkrili idealnu temperaturu za pranje posteljine

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Niko ne bi trebalo da spava u svom krevetu duže od sedam noći zaredom, a da ne opere čaršave. Za većinu ljudi to znači pranje posteljine na nedeljnoj bazi, ali za one koji mnogo putuju taj proces može potrajati duže.

Oni koji su bili vezani za krevet zbog gripa ili spavaju sa kućnim ljubimcima moraće češće da peru čaršave.

Tokom noći na posteljini se skupljaju mrtve ćelije kože, znoj, virusi, bakterije i grinje. Iako mrtve ćelije kože i znoj svakako ne zvuče privlačno, stručnjaci za čišćenje u Fantastic Services kažu da su grinje i njihovi nusproizvodi ono što uzrokuje najviše problema.


Objasnili su: „Grinje žive isključivo na mrtvim ćelijama kože, pa se razmnožavaju u krevetu i na posteljini. Imaju ih skoro sva domaćinstva, a njihov broj može dostići i nekoliko hiljada“.

Koji je ispravan način pranja posteljine?

Redovno pranje posteljine pomaže u kontroli količine grinja. Kako bi ih pravilno oprali, stručnjaci su podelili pet koraka koje treba slediti, piše Ekpress.

1. Proverite uputstva

Treba obratiti pažnju na posebna uputstva za upotrebu, a ako ih ima, treba ih se pridržavati.

Stručnjaci su rekli: „Najbolja temperatura za pranje posteljine je između 30 i 40 stepeni.

2. Upoznajte svoju mašinu za pranje veša

Korisnici mašine za pranje veša moraju znati maksimalno opterećenje za ovaj uređaj. Stručnjaci su upozorili da preopterećenje opterećuje motor i da čaršavi postaju čistiji samo ako imaju dovoljno prostora za kretanje u mašini za pranje veša.

3. Koristite pravu postavku

Neke mašine za pranje veša imaju posebno podešavanje za posteljinu, ako je to slučaj, trebalo bi da ga koristite. U suprotnom, koristite normalan program osim ako na de3klaraciji nije drugačije navedeno.


4. Ne perite posteljinu sa drugim vešom

Osetljiv veš može se oštetiti mešanjem sa vešom grublje teksture, kao što su peškiri. Kada perete posteljinu i peškire zajedno, važno je zapamtiti da peškiri mogu oštetiti posteljinu zbog svoje veličine i debljine.

To je zato što će deblje tkanine izazvati trenje između njih tokom ciklusa pranja, što može dovesti do nagomilavanja ili kidanja delikatne tkanine za posteljinu tokom vremena.

5. Nemojte preterano koristiti deterdžent

Previše deterdženta takođe može oštetiti vlakna, što dovodi do bržeg trošenja posteljine.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR