Glas Javnosti

BROJ SLUČAJEVA HEPATITISA KOD DECE UTROSTRUČEN: Alarmantni podaci Svetske zdravstvene organizacije

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Broj dece obolele od akutnog hepatitisa za mesec dana je utrostučen, evo šta o tome kaže Svetska zdravstvena organizacija!

Za mesec dana se broj slučajeva ozbiljnog akutnog hepatitisa nepoznatog porekla kod dece – utrostručio, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Broj slučajeva je porastao na 920 širom sveta, od 270 koliko je bilo kada je SZO izdala prethodno saopštenje mesec dana ranije.

Ono što takođe brine je, ističe SZO, to što je realan broj možda i veći.




Prvi slučajevi misterioznog hepatitisa kod dece prijavljeni su u aprilu, u Velikoj Britaniji, i svi su zabeleženi kod prethodno zdrave dece mlađe od deset godina. U međuvremenu je obolevanje od akutnog hepatitisa prijavljeno u 33 zemlje, ali većina slučajeva je u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Deca su inače izložena hepatitisu na različite načine, uključujući i infekciju virusom hepatitisa A i usled izloženosti određenim lekovima, poput paracetamola., prenosi Mondo portal.

Naučnici daju sve od sebe da utvrde uzrok misterioznog hepatitisa i kažu da postoji šansa da je povezan sa kovidom-19 ili adenovirusima, ali ističu da je potrebno još istraživanja kako bi defnitivno utvrdili uzrok.

Tali Bogler, šef odeljena za porodičnu medicinu u "Sejnt Majkls" bolnici u Torontu, kaže da je jedna od teorija da "deca nisu bila toliko izložena virusa tokom pandemije".




Druga teorija zasniva se na pretpostavci da da su slučajevi akutnog hepatitisa izazvani post-infektivnim inflamatornim sindromom.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je do sada 18 dece preminulo, a za 45 je potrebna transplantacija jetre.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR



 


AKTUELNE VESTI S MREŽA



HOROSKOP