Glas Javnosti

APLIKACIJA ZA MERENJE UV ZRAČENJA: SZO predstavila novitet

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) predstavila je novu aplikaciju na pametnim telefonima koja beleži informacije o nivoima ultraljubičastog (UV) zračenja koja upozorava kada je potrebno primeniti zaštitu od sunčevog zračenja, javlja DPA.

Aplikacija sansmart global UV (SunSmart Global UV), razvijena u partnerstvu sa Svetskom meteorološkom organizacijom (WMO), Programom Ujedinjenih naroda za okolinu (UNEP) i Međunarodnom organizacijom rada (ILO), besplatna je i nastoji da "smanji globalni teret raka kože i šteta povezanih s UV zračenjem", navela Svetska zdravstvena orgamizacija u saopštenju.

Aplikacija koristi trenutno aktuelne podatke iz vremenskih servisa.
- Dokazi pokazuju da je preterana izloženost UV zračenju veliki uzročnik raka kože tako da je važno ljudima da znaju kad i kako da se zaštite - rekla je doktorka Marija Neira, direktorka Kancelarije SZO za okolinu, klimatske promene i zdravlje.

Procenjuje se da je u 2020. godini globalno dijagnostikovano više od 1,5 miliona slučajeva raka kože, saopštava SZO.

- U istom razdoblju više od 120.000 ljudi širom sveta izgubilo je živote zbog ove bolesti - navodi se u saopštenju, piše portal Ekapija.

Naročito tokom leta, nivo UV zračenja je veoma visok, a zaštita kože je važna, naglašava Svetska meteorološka organizacija. U zavisnosti od tipa kože opekotine se mogu pojaviti samo nakon 15 minuta na suncu bez zaštite.

Prema ovoj organizaciji, UV zračenje se računa na lestvici od 1 (nisko) do 11 ili više (ekstremno). Zaštita od sunca se preporučuje od nivoa 3. U Evropi, zračenje često doseže nivo 8 tokom letnih dana, rekao je predstavnik za medije Svetske meteorološke organizacije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP