Glas Javnosti

SZO : Razmatra opcije za vanrednu situaciju zbog brzih mutacija Majmunskih boginja

Svet
Autor: Glas javnosti

Sve veći broj slučajeva majmunskih boginja širom sveta ukazuje da virus možda mutira brže nego što se očekivalo. Svet bori sa epidemijom „prouzrokovanom virusom koji ima više mutacija nego što se očekivalo

Sve veći broj slučajeva majmunskih boginja širom sveta ukazuje da virus možda mutira brže nego što se očekivalo. Širi se od osobe do osobe, kaže studija, dok vlasti počinju da planiraju vakcinaciju ugroženih.

Čini se da je soj majmunskih boginja prenosiviji, napisali su istraživači u Portugalu u studiji objavljenoj u Nature Medicine u petak, prenosi Ft.com.

Svetska zdravstvena organizacija sazvala je sastanak jedne od svojih savetodavnih grupa kako bi se utvrdilo da li trenutnu epidemiju majmunskih boginja treba klasifikovati kao vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja, najvišu oznaku prema međunarodnom pravu. Kovid 19 je, na primer, tako klasifikovan.


Gomesovo istraživanje koristilo je metagenomiku koja može pomoći u rekonstrukciji genomskih sekvenci u vremenskoj seriji. Njegova institucija objavila je prvi nacrt genoma virusa u ovoj epidemiji prošlog meseca.

Žoao Paulo Gomeš, jedan od autora studije, iz portugalskog Nacionalnog instituta za zdravlje u Lisabonu, rekao je da se svet bori sa epidemijom „prouzrokovanom virusom koji ima (mnogo) više mutacija nego što bismo mogli da očekujemo za ovu vrstu virusa“.

- Bilo je prilično neočekivano pronaći toliko mutacija u virusu majmunskih boginja 2022. godine - rekao je Gomes i dodao: - U stvari, s obzirom na karakteristike genoma ove vrste virusa, verovatno će se svake godine pojaviti ne više od jedne ili dve mutacije.

Globalno, zdravstvene vlasti pomno prate razvoj epidemije. Njujork je proširio vakcinaciju, uveo pogodnosti za muškarce koji imaju seks sa muškarcima koji su imali anonimne partnere u prethodnih 14 dana prenosi Telegraf

Velika Britanija i delovi Kanade takođe su na sličan način proširili upotrebu vakcine.

Do danas je prijavljeno više od 3.000 slučajeva, prema Our Vorld in Data.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR