Glas Javnosti

VELIKI UNOS VITAMINA MOŽE BITI OPASAN PO ORGANIZAM : Posledice mogu biti fatalne

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Lekari upozoravaju da je “predoziranje” suplementima vitamina D moguće i štetno, a do ovog zaključka su došli pošto su lečili pacijenta kojem je bio potreban bolnički tretman zbog prekomernog unosa vitamina D.

Kako prenosi Scitechdaily, prekomerni unos vitamina D je u porastu i dovodi se u vezu sa širokim spektrom potencijalno ozbiljnih zdravstvenih problema.

Lekari upozoravaju da je “predoziranje” suplementima vitamina D moguće i štetno, a do ovog zaključka su došli pošto su lečili pacijenta kojem je bio potreban bolnički tretman zbog prekomernog unosa vitamina D.

Konkretan slučaj odnosi se na muškarca srednjih godina kojeg je porodični lekar uputio u bolnicu pošto se pacijent žalio na stalno povraćanje, mučninu, grčeve u nogama, bol u stomaku, pojačanu žeđ, suva usta, tinitus, dijareju i gubitak težine. Kako navodi Scitechdaily, prijavljeno je da je pacijent izgubio 12,7 kilograma.


Simptomi su bili prisutni tri meseca, a pojavili su se mesec dana pošto je pacijent započeo sa intenzivnim režimom vitaminskih suplemenata po savetu nutricioniste.

Imao je brojne zdravstvene probleme, uključujući tuberkulozu, bakterijski meningitis, tumor unutrašnjeg uha, što je dovelo do nakupljanja tečnosti u mozgu, gluvoće i hroničnog sinuzitisa.

Uzimao je visoke doze više od 20 suplemenata bez recepta, i to svakog dana. Ove doze uključivale su 50.000 miligrama vitamina D (preporučena dnevna doza je 600 miligrama), 100 miligrama vitamina K2 (preporučena dnevna doza je od 100 do 300 mikrograma), vitamina C i vitamina B9 u dozi od 1.000 miligrama (preporučena dnevna doza je 400 mikrograma), vitamina B2, vitamina B6 i omege-3 u dozi od 2.000 mg dva puta dnevno (dnevne potrebe iznose od 200 do 500 miligrama), plus nekoliko drugih vitamina, minerala i probiotičkih dodataka.


Kada su se simptomi pojavili, pacijent je prestao da uzima suplemente, ali uzalud. Analiza krvi pokazala je da ima izuzetno visok nivo kalcijuma, blago povišen nivo magnezijuma, a nivo vitamina D bio je čak sedam puta veći od gornje granice!

Testovi su takođe otkrili da njegovi bubrezi ne funkcionišu kako treba, dok su rezultati snimaka i skeniranja za proveru raka bili su normalni piše Telegraf

Pacijent je ostao u bolnici osam dana i za to vreme je dobijao infuziju i lečen je medikamentima koji se koriste za jačanje kostiju ili snižavanje prekomernog nivoa kalcijuma u krvi.


Dva meseca po otpuštanju iz bolnice nivo kalcijuma mu se vratio u normalu, ali je nivo vitamina D i dalje bio nenormalno visok.

- Generalno, postoji rastući trend hipervitaminoze D, kliničkog stanja koje karakteriše povišen nivo vitamina D3 u serumu kod žena, dece i hirurških pacijenata koji mogu da budu pogođeni - navode autori.

Preporučene vrednosti vitamina D mogu se dobiti kroz ishranu, sunčanjem i uzimanjem suplemenata.

- S obzirom na to da se toksičnost razvija sporo, gotovo dva meseca, simptomi mogu da potraju nekoliko nedelja - upozoravaju autori.

Simptomi hipervitaminoze D uključuju konfuznost, pospanost, apatiju, psihozu, anoreksiju, depresiju, komu, povraćanje, bol u stomaku, konstipaciju, pankreatitis, abnormalni srčani ritam, visok krvni pritisak i probleme sa bubrezima, uključujući i bubrežnu insuficijenciju.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR