Glas Javnosti

NAMIRNICA KOJA ČUVA VAŠE SRCE: Salata bogata vitaminima i ima sedam prednosti po vaše zdravlje

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Zelena salata je jedna od retkih biljaka koja ima više delotvornog dejstva nego bilo koja sirova. Čuva srce i imuni sistem uz pomoć vitamina, pogotovo je neophodna nakon preležanog kovida.

Zelena salata spada u namirnice koje su pravi izvor vitamina, prirodno sredstvo za jačanje imuniteta i dobra zaštita od raznih bolesti.
Preporuka stručnjaka jeste da je koristite što češće, posebno posle zime, kada mnogi pate od manjka vitamina.

Salata sadrži oko četiri odsto vode, od hranljivih materija ima najviše ugljenih hidrata oko 2,5 odsto, belančevina oko 1,2 i masti oko 0,2 odsto - piše Telegraf

Zelena salata sadrži vitamine A i C, a od minerala ima gvožđa, kalcijuma, cinka, bakra, magnezijuma i fosfora. Vitamini B1, B2, B6, koji su neophodni za razmenu materija i funkcije nerava, a takođe za stvaranje belančevina, sadržani su u ovoj namirnici.

Tamnije zeleno lišće salate bogatije je vitaminom A od svetlijih sorti. Dakle, pravilnim izborom ove namirnice snabdevamo se u dovoljnoj meri svim onim što je organizmu potrebno.

Nutricionisti podsećaju da postoji sedam razloga zbog kojih bi ovo povrće trebalo uvrstiti u ishranu, naročito posle postkovid oporavka.1. Ima malo kalorija i masnoće 

Manja činija zelene salate sadrži samo 12 kalorija, pa je tako odličan dodatak svakom obroku, ali može da posluži i kao zdrava užina. Takođe, ako na početku obroka pojedete zelenu salatu, napunićete želudac, pa ćete pojesti manje glavnog jela, što povoljno utiče na kilažu kod onih koji žele da smršaju.


2. Pomaže pri mršavljenju

Zelena salata sadrži dosta biljnih vlakana. Pored toga što će vas zasititi, ona će poboljšati i varenje. Takođe, vlakna pomažu izbacivanje viška soli iz organizma i utiču na osećaj sitosti.

3.Pomaže srcu da ostane zdravo

Vitamin C i beta-karoten iz zelene salate zajedno sprečavaju oksidaciju holesterola, tako da se ona smatra jednom od namirnica koje čuvaju zdravlje srca.

4. Sadrži omega 3 masne kiseline

Zelena salata im savršen odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Budući da telo ne može da ih proizvede samo, ljudi kroz ishranu moraju da uzimaju posebne, esencijalne masne kiseline. Linolna kiselina (omega-6 masna kiselina) i alfa-linolenska kiselina (ALA, omega-3 masna kiselina) pripadaju ovim masnim kiselinama. Posebno su važne za razvoj moždanih i nervnih ćelija.

5. Bogata je proteinima

Čak 20 procenata kalorija iz zelena salate dolazi od proteina koji su važni za izgradnju i očuvanje mišića. S obzirom na to da je bogata vlaknima, neće negativno uticati na peristaltiku creva, što se inače događa prilikom unosa većih količina proteinskih namirnica koje ne sadrže dovoljno vlakana.

6. Pomaže da bolje spavate

Zelena salata sadrži materiju laktukarium, koja ima svojstva slična opijumu, ali bez štetnih sporednih efekata. Ukoliko redovno konzumirate ovo povrće posle nekog vremena primetićete da vam se popravio kvalitet sna.

7. Otklanja toksine iz organizma

Minerali u zelenoj salati pomažu otklanjanje toksina iz organizma i održavaju optimalan balans kiselosti. Ovo je značajno, jer dobar nivo kiselosti daje telu energiju i povoljno utiče na lepotu kože.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR