Glas Javnosti

PROVEO NAJVIŠE VREMENA U ORBITI! Ruski astronaut oborio rekord

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Danas u 11 sati 30 minuta i osam sekundi po moskovskom vremenu Kononenko postati kosmonaut koji je proveo najviše vremena u svemiru

Ruski kosmonaut Oleg Kononenko postavio je danas novi rekord u ukupnom trajanju boravka u svemiru, čime je preuzeo titulu rekordera od takođe Rusa Genadija Padalke koji je u orbiti proveo više od 878 dana, saopštio je Roskosmos.

Ruska svemirska agencija Roskosmos ranije je objavila da će danas u 11 sati 30 minuta i osam sekundi po moskovskom vremenu Kononenko postati kosmonaut koji je proveo najviše vremena u svemiru.


Pre njega titula je pripadala Padalki sa ukupnim trajanjem boravka u kosmosu za pet svemirskih letova od 878 dana, 11 sati, 29 minuta i 28 sekundi

Kononenko je sada peti put na Međunarodnoj svemirskoj stanici (International Space Station - ISS), a prvi put je tamo bio 2008. godine.

Svi ostali aktivni kosmonauti ruskog tima leteli su najviše tri puta.


Kononenko je sleteo na ISS 15. septembra 2023. svemirskim brodom Sojuz MS-24 zajedno sa još jednim ruskim kosmonautom Nikolajem Čubom i Amerikankom Loral OHara.

Ekspedicija 70, kako je zvanican naziv misije kada se Kononenko poslednji put priključio ISS, počela je 27. septembra i čini je sedam astronauta iz više država. Uz Kononeka, Čuba i OHara, u orbiti se nalaze i Andreas Mogensen, komandant misije, Jasmin Mogbeli, Satoši Furukawa i Konstantin Borisov, navodi NASA


Kononenko i Čub su u oktobru obavili jednu "svemirsku šetnju" (space walk)  kada su u otvorenom svemiru proveli više od 7 časova kako bi popravili oštećenje na jednom od modula ISS.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR