Glas Javnosti

STUDIJA OTKRIVA: Salata uzgajana u svemiru mogla bi da UBIJE astronaute

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports upozorava na povećanu podložnost zelene salate uzgajane u bestežinskim uslovima svemira bakterijskim infekcijama poput salmonela i E. coli.

Ovo otkriće ima potencijalno značajne implikacije na buduće planove uzgajanja hrane u svemiru.

Stručnjaci sa Univerziteta Delaver, predvodnici istraživanja, ukazuju na moguće rizike korišćenja svemirski uzgojene hrane u dugoročnim svemirskim misijama, poput NASA-ine planirane posade na Marsu.


Postoji zabrinutost da bi zelena salata i slično lisnato zelenilo moglo biti pod većim rizikom od kontaminacije bakterijama u svemiru, što predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje astronauta.

Istraživači nisu mogli testirati rast biljaka u mikrogravitaciji na Zemlji, pa su koristili specijalnu opremu da simuliraju uslove bestežinskog stanja poput onih na Međunarodnoj svemirskoj stanici.


U ovom okruženju otkrili su da zelena salata ima povećanu verovatnoću otvorenih stomata - malih pora na listovima i stabljikama koje se inače zatvaraju kao odbrana od bakterija. U bestežinskom stanju, ove pore ostaju otvorene, čineći biljku ranjivom na bakterije.


Ovaj nalaz je posebno zabrinjavajući s obzirom na verovatnu prisutnost bakterija u svemirskim stanicama i drugim svemirskim okruženjima. Kali Kniel sa Univerziteta Delaver, citiran u Forbsu, naglašava potrebu za boljim razumevanjem interakcija između patogena i biljaka uzgajanih u svemiru. Jedan od predloga je sterilizacija semena kako bi se smanjili rizici od mikroba.

Istraživači se takođe fokusiraju na pronalaženje načina da stome funkcionišu ispravno čak i u bestežinskom okruženju. Do tada, konzumacija povrća uzgajanog u svemiru može nositi ozbiljne rizike za zdravlje.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR