Glas Javnosti

NJU VUK NIKADA NEĆE ODUVATI! Kuća od slame - niska cena izgradnje a energetski efikasnija

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Pored ekoloških vrednosti slame, najveća prednost ovog materijala je niska cena

U Francuskoj slama sve više koristi u ekološkim kućama. Kako se to radi? Pre svega, trebalo bi da izaberete pravu sortu slame. Stručnjaci za ovu svrhu preporučuju pšeničnu slamu ili raženu slamu- prenosi Agroinfo.rs

Takođe preporučuju da se građevinski radovi sa upotrebom materijala izvode krajem leta, odnosno kada se dobije i retko pada kiša.

Kompaktne kocke slame, obložene krečom i ofarbane organskom bojom, mogu se koristiti za podizanje spoljašnjih zidova, pregrada, tavana i krovova. Kako piše Designboom, za kuće sa malom površinom najbolje je koristiti tehniku ​​gradnje poznate kao "nebraska", koja podrazumeva slaganje kockica u naizmenične redove, a zatim njihovo spajanje bambusom. Veći predmeti zahtevaju drveni okvir u koji se unapred ubacuje slama.

Pored ekoloških vrednosti, najveća prednost slame je niska cena. Ukoliko je budući vlasnici sami nabave, snop materijala koštaće samo dva evra. Ekonomičan pristup "uradi sam" se takođe preporučuje u kontekstu izgradnje, jer stručnjaci veruju da izgradnja kuće od slame ne zahteva napredno građevinsko znanje. Osim toga, materijal dobro štiti unutrašnjost od hladnoće i, suprotno izgledu, nije zapaljiv (naravno, nakon odgovarajuće zaštite).

Što se mana tiče, najveći problem je što slama nije otporna na vlagu. Zbog toga se građevinski radovi ne mogu izvoditi kada pada kiša. Sav materijal se takođe mora čuvati na suvom mestu tokom izgradnje. Kuća podignuta od slame mora imati i posebne temelje koji će štititi slamu od prodiranja vlage iz zemlje i truljenja.

BONUS VIDEO: NISTE ZNALI NEVERSTVO UNIŠTAVA

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR