Glas Javnosti

KADA STE POSLALI POSLEDNJI SMS? SMS napunio 30 godina

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

U poređenju sa usponom društvenih mreža i aplikacija za slanje poruka poput WhatsApp, Messenger i Telegrama, čini se da je komuniciranje SMS porukama nakon 30 godina na zalasku, ali ono ipak nije nestalo s naših mobilnih telefona

Prvi SMS u istoriji, koji je preneo operator Vodafone 3. decembra 1992, primio je zaposleni u toj kompaniji Ričard Džarvis, a sastojao se od 15 znakova – "Merry Christmas" (Srećan Božić).

SMS je svojom jednostavnošću uneo revoluciju u komuniciranje, piše portal Ekapija.


- To je tehnologija evropskog porekla - podsetio je za AFP Marc-Antoan Dipui, sin francuskog inženjera Filipa Dipuia koji se smatra jednim od izumitelja GSM-a, mobilne mreže 2G koja je omogućila uspon SMS-a krajem 1990-ih, prenosi N1.

Ograničene na 160 znakova, zbog čega su korisnici razvili poseban i ponekad kriptovan jezik poput smeška od interpunkcijskih znakova, SMS poruke razmjenjuju se danas u neograničenom broju obogaćene fotografijama, video porukama i drugim multimedijalnim sadržajima.

- No tada je u Francuskoj jedna SMS poruka koštala jedan franak - rekao je Žan-Mišel Ie, telekomunikacioni stručnjak pri konsultantskoj firmi BearingPoint. - To je kao da svaki tvit danas košta 15 evrocenta.


Premda su bile jako popularne na početku 2010-ih, posebno za čestitanje Nove godine, korišćenje SMS poruka u stalnom je padu.

Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu broj upućenih SMS poruka u poslednjih deset godina smanjio sečetiri puta, po podacima Ofcoma, britanskog regulatora za telekomunikacije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR