Glas Javnosti

Da li znate za suprotan fenomen od deža via? Trenutak kada poznato postane strano

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Kako izazvati jamais vu?

Moguće je da ste doživeli "deja vu", situaciju u kojoj greškom verujemo da smo već iskusili određenu situaciju u prošlosti, što ostavlja pomalo jeziv osećaj dvosmislenosti.


Akira OKonor, viši predavač psihologije na Univerzitetu Sent Endruz, i Kristofer Mulen, profesor kognitivne neuropsihologije, podelili su rezultate svog istraživanja o deja vu-u u časopisu The Conversation. Njihova studija otkriva da je deja vu zapravo prozor u funkcionisanje našeg memorijskog sistema. Prema njihovim nalazima, ovaj fenomen se javlja kada deo mozga odgovoran za prepoznavanje poznatosti postane nesinhronizovan sa stvarnošću. Deja vu se može posmatrati kao upozorenje koje ukazuje da se nešto dešava s našim memorijskim sistemom - vrsta "provere činjenica".


Suprotno deja vu-u je "jamais vu", stanje kada nešto poznato izgleda nestvarno ili novo. Nedavno istraživanje objasnilo je mehanizme koji stoje iza ovog fenomena. Jamais vu može uključivati trenutke kada poznato lice izgleda neobično ili kada muzičari privremeno gube osećaj za poznato muzičko delo.

Ljudi koji su učestvovali u eksperimentima opisivali su svoja iskustva s jamais vu-om, uključujući gubitak značenja reči i osećaj gubitka kontrole nad rukom. Naučnici objašnjavaju da jamais vu signalizira da je nešto postalo previše automatizovano, fluidno i ponavljajuće, što pomaže oslobađanju iz trenutne mentalne obrade.


Glavni opis fenomena "jamais vu" je "zasićenje" - preopterećenje reprezentacije do tačke besmislenosti. Naučnici naglašavaju da još uvek tek počinjemo razumeti jamais vu i da se nadaju da će njihov rad podstaći dalja istraživanja, pružajući nam veće uvide u ovaj intrigantan aspekt ljudskog iskustva.


Glas javnosti/U01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR