Glas Javnosti

NASA predstavila najnoviji supersonični avion

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

NASA je nedavno predstavila svoj najnoviji supersonični avion, X-59, koji ima za cilj ponovno uspostavljanje supersoničnih letova bez zvuka probijanja zvučne barijere.

Dug 30 metara i s rasponom krila od 10 metara, X-59 je deo NASA-inog projekta "Kvest" (Tiha supersonična tehnologija) i predstavljen je na lokaciji kompanije Lokid Martin u Kaliforniji. Prvi probni letovi iznad odabranih regiona SAD planirani su za kasnije ove godine, tokom kojih će biti prikupljeni dodatni podaci.


Ova svemirska letelica dizajnirana je za letenje na visini od oko 16 kilometara brzinom od 1.500 kilometara na sat. Ono što je posebno istaknuto kod X-59 je sposobnost postizanja nadzvučne brzine bez stvaranja eksplozivnog zvuka prilikom probijanja zvučne barijere. X-59 proizvodi samo zvuk sličan onom kada se vrata automobila zalupljaju, umesto tradicionalnog praska.

Administrator NASA-e, Bob Pirs, opisao je X-59 kao "korak od 30 metara napred na putu ka održivom komercijalnom supersoničnom letu", dok je potpredsednica NASA-e, Pam Melroj, nazvala letelicu "još jednim draguljem u NASA-inoj kruni".


Trenutno je američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) zabranila sve civilne nadzvučne letove iznad SAD-a do daljnjeg. Lokid Martin je dobio oko 250 miliona dolara od NASA-e za razvoj ovog supersoničnog aviona. Ovaj poduhvat predstavlja pokušaj povratka supersoničnih letova nakon obustave redovnih putničkih letova pre dvadesetak godina, poslednjeg puta s Konkordom između Pariza, Londona i Njujorka. Iako je nakon nesreće u Parizu 2000. godine prekinuta operacija, NASA i Lokid Martin, zajedno s drugim kompanijama, sada rade na ponovnom uspostavljanju supersoničnih mlaznjaka.


Glas javnosti/D02H 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR