Glas Javnosti

Nova Atlantida: Samo par sati od Beograda

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Banja Hađmatikum nije obična banja, već arhitektonski biser posvećen vodi prepun neobičnih stubova, drvenih kupola i prelepih terasa!

Sigurno ste već čuli legendu o Atlantidi, nestalom ostrvu neverovatnog bogatstva i sreće. Inspirisani pričom i mi smo tražili to mesto blaženstva, spokoja i savršenog zdravlja. I našli smo je, novu Atlantidu, a bliže je nego što i možete zamisliti.

Na oko 250 kilometara od Beograda, ili 30 od Segedina, nalazi se varošica Mako čija je priča neraskidivo povezana sa crnim lukom. Naime, nekada davno ovaj je gradić bio trgovački centar regije zato što se baš ovde proizvodio i u svet slao crni luk (na mađarskom jeziku „hađma“). Danas je ovo povrće simbol grada i može se kupiti gotovo svuda, videti na ornametnima građevina, sve je njime “začinjeno”, a predstavljalo je i inspiraciju za izgradnju najvećeg turističkog bisera Makoa, banju Hađmatikum. Banju, otvorenu 2012. godine, projektovao je slavni arhitekta Imre Makovec, začetnik organske arhitekture kojoj je ideja vodilja sklad čoveka i prirode, odnosno izgradnja građevina koje se stapaju sa svojim prirodnim okruženjem. I zaista, kupole banje kao da niču iz zemlje poput crnog luka ili iz nje izviru poput kapljica vode.
Nije ovo obična banja, ovo je arhitektonski biser posvećen vodi prepun neobičnih stubova, drvenih kupola i prelepih terasa. Termalna voda u kombinaciji sa lekovitim blatom iz reke Mureš blagotvrono deluje na lečenje dermatoloških oboljenja, neuroloških tegoba, problema sa lokomotornim sistemom, kao i ginekoloških upala. Ukoliko vam, na sreću, nisu potrebni medicinski tretmani, ne zaboravite da ova lekovita voda ima i preventivno dejstvo i opustite se u termalnim bazenima. Brojni bazeni na otvorenom i u zatvorenom, dečiji, hidromasažni, oni sa vodenim atrakcijama, tropskim kišama,brzom rekom ili oni sa lekovitom vodom, sigurno će zadovoljiti vaše potrebe za vodenim uživanjima. Ukoliko ste ljubitelj detoksikacije u saunama, Hađmatikum banja ima jednu od najvećih spa zona u Mađarskoj i sjajan, a vrlo povoljan, spa program.

 

No, od pre nekoliko dana, ova “kraljica banja” ima i Atlantidu. Tako se zapravo zove novootvoreni deo Hađmatikuma koji se prostire na 2 462 metara kvadratnih. Atlantida je rađena prema projektima “mađarskog Gaudija”,odnosno Imre Makoveca i predstavlja njegov uvid u magični svet. Nestvarnih 28 skulptura napravili su vodeći umetnici Žolnai fabrike kako bi Hađmatikum postao ne samo hram vode, već i hram umetnosti. Kako ste već u magičnom svetu, ne propustite priliku da bukvalno zaronite i u onaj virtuelni. Naime, stavite VR naočare, masku za ronjenje, zaronite glavu u toplu vodu i pred vama će se stvoriti čudesan podvodni svet u kome možete roniti sa delfinima, plivati među ribicama… Tu su i dva nova bazena, četiri nova tobogana, vodeni masažni kreveti, veliki otvoreni bazen sa barom i spoljašnji tereni za tenis i odbojku na pesku.

A kad ogladnite u okviru banje nalazi se i restoran gde možete uživati u toplom domaćem ručku, kolačima i tortama, kao i “bar za kuliranje” koji nudi ukusne voćne koktele, sendviče i poslastice.

Banja Hađmatikum je ponos varošice, ali obavezno prošetajte ovim gradićem, jer ima šta da vam ponudi. Ovde su rođeni Jožef Pulicer i Jožef A. Galamb konstruktor automobila Ford T, a gradski život i kulturu obeležili su i pesnik Atila Jožef i kompozitor Bela Bartok. Za arhitekturu, bar za onaj slavan njen deo, zadužen je bio Imre Makovec. Pored banje, čuveni arhitekta je još projektovao i „Kuću luka“ odnosno Hađmahaz, koja neodoljivo podseća na beli luk i ima ulogu centra kulture u kome su smešteni pozorište, bioskop, svečana dvorana i restoran, potom autobusku stanicu čiju glavnu zgradu okružuju stubovi u obliku stabala, dok krov ima izgled krošnji, ali i sportsku dvoranu, jaslice i dva gradska trga.

Najbolje ćete ovaj gradić upoznati u muzeju Atile Jožefa, u kome se nalazi stalna postavka koja prikazuje život slavnog pesnika i istoriju Makoa, ali i izložba u čast Jožefa Galamba, dizajnera i konstruktora modela automobila Ford-T, prvog automobile koji je imao serijsku proizvodnju.


Ukoliko ste za malo avanture iznajmite bicikl ili se provozajte turističkim vozićem do obale reke Mureš. Prvo ćete stići do jedinstvenog mosta koji na visini od deset metara vijuga između krošnji drveća, odnosno do Lombkorona Setany ili u prevodu „krošnje drveća“. U pitanju je staza duga oko 200 metara čiji je sastavni deo i vidikovac smešten na 25 metara visine sa koga se toboganom možete spustiti do parka. Tu je i avanturistički park čija će staza sa 29 prepreka na visini od četiri metra testirati vašu hrabrost, izdržljivost i veštine. Na raspolaganju su vam još i stena za penjanje, zip-line ili vožnja bicikla iznad reke, dok će mališani sigurno uživati na trambolinama, igralištima i brojnim tematskim stazama. Ako biste da priđete još bliže reci, leti se možete okupati na uređenoj plaži, ali i iznajmiti kanu ili kajak. Ulaz u park je besplatan, a atmosfera je sjajna.

Legenda o Atlantidi je Platonova priča o moralnim i duhovnim vrednostima, o jednoj naprednoj i utopijskoj civilizaciji. Niko nije pronašao Atlantidu, niko nije dao dokaze da je ona postojala, ali taj mit i dalje živi i inspiriše ljude i velike umove, poput Imre Makoveca, da stvaraju nove Atlantide i nova umetnička dela. Legende su tu da se pričaju, a snovi da se na putovanjima ostvaruju.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR