Glas Javnosti

Od 25. aprila naplaćuje se i ulaz u Veneciju! Evo koliko košta i kako da je kupite!

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Venecija će postati prvi grad na svetu koji je uveo plaćanje “ulaznica” za posetioce.

Karte po ceni od pet evra već mogu da se kupe ili rezervišu onlajn putem sajta
cda.ve.it i važe za period od 25. aprila do 14. jula.

Gradske vlasti Venecije podrazumevaju period od dva i po meseca probnim, a odluku da se posle višemesečnih najava konačno uvede naplata gradonačelnik Venecije nazvao je hrabrom i uporedio se sa legendarnim moreplovcem Markom Polom.

Gradonačelnik Luiđi Brunjaro rekao je da cilj naplaćivanja ulaza nije u tome da se popuni gradska kasa, već da se zaštiti istorijski grad, koji privlači 40.000 posetilaca dnevno i učini ga lakšim za život domaćem stanovništvu.

- Imamo dužnost da očuvamo veličanstvene istorijske centre širom sveta. Tokom istorije, niko nije rizikovao da pokuša ovako nešto. Nijedan političar ne bi uradio ovo što ću ja uraditi. Ukoliko uspe, svi će reći da je banalno, a ako ne uspe onda će kritikovati - rekao je gradonačelnik novinarima.
Dok je razmišljao o hrabrim ljudima spremnim na rizik, Brunjaro kaže da mu je na pamet pao Marko Polo, koji je 1271. sa samo 17 godina isplovio iz Venecije i putovao sve do Azije.
- Nije znao gde ide, nije bilo dži-pi-esa… i stigao je u Kinu. I onda se vratio u Veneciju sa važnim znanjem- istakao je Brunjaro.

Oni koji se odluče da posete Veneciju dobiće, kada budu rezervisali i platili kartu, kju-ar kod koji će im biti neophodan za obilazak istorijskog centra. Kontrolori će obavljati provere, a oni koji nemaju kartu rizikuju kaznu i do 300 evra.


Foto: venecija sajt
Stanovnici, putnici, učenici i deca ispod 14 godina su izuzeti, kao i turisti koji ostaju da prenoće.

Mnogi su kritikovali ovakvu odluku, govoreći da je mera neustavna i ograničava slobodu kretanja, dok drugi tvrde da bi mogla da odbije turiste.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR