Glas Javnosti

OGROMAN USPEH U NAJAVI: Zarada od turizma će biti rekordna tokom 2024. godine

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Turistička i industrija putovanja mogla bi u 2024. godini premašiti rekorde i globalnom BDP-u doneti s više od 11 milijardi američkih dolara, čime će potvrditi "autoritet globalne državne sile", prognozira Svetsko veće za putovanja i turizam (WTTC).

WTTC (World Travel and Tourism Council) zastupa interese turističke i industrije putovanja, uključujući privatni i javni sektor.

U istraživanju provedenim u saradnji s Oxford Economic-om predviđa rekordnu turističku 2024. godinu.


„Turizam i putovanja u 2024. će doprineti globalnom BDP-u s dodatnih 770 milijardi dolara u odnosu na prethodni rekord, generišući jedan na svakih 10 dolara širom sveta“, kažu iz WTTC-a, uz ocenu da turizam u svetu sada ‘cveta’ nakon pandemije i očekivanje da će 142 od 185 analiziranih zemalja nadmašiti prethodne nacionalne rekorde.

Istraživanje je pokazalo i da je taj sektor „prepun mogućnosti“ te obuhvata gotovo 348 miliona radnih mesta u svetu, što je porast za više od 13,6 miliona radnih mesta u poređenju sa predpandemijskoj i (poslednjoj) rekordnoj 2019. godini.

Očekuje se da će potrošnja na međunarodna putovanja biti blizu onoj iz 2019. i dosegnuti gotovo 1,9 milijardi dolara, kao i da će i američki turisti potrošiti više nego bilo koje godine do sada odnosno oko 5,4 milijardi dolara.

Predsednica i glavna izvršna direktorica WTTC-a Džulia Simpson poručila je da „sektor putovanja i turizma ostaje globalna državna sila“ te da se ne radi samo o postizanju rekorda, nego više o oporavku i „povratku sektora u najboljem izdanju nakon nekoliko teških godina“.

“Ipak, postoji rizik. Vlade SAD-a i Kine trebalo bi da podrže svoje nacionalne sektore putovanja i turizma. SAD i Kina će i dalje ‘patiti’ dok se u drugim zemljama međunarodni posetici vraćaju mnogo brže“, navela je Simpson, s obzirom da se te dve velike svetske sile u turizmu nešto sporije oporavljaju.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR