Glas Javnosti

Zašto su mladi danas tako nesrećni?

Život
Autor: Glas javnosti

Izazovi mladih u digitalnom dobu

Uprkos tome što su nove generacije smatrane zdravijima, obrazovanijima i sa predispozicijama za kvalitetniji život, sve više mladih se suočava s osećajem nesreće i usamljenosti. Digitalno doba, sa svojom sveprisutnom upotrebom društvenih medija, donosi promene u načinu života milenijalaca i generacije Z.

Društvene mreže stvaraju konstantnu kulturu poređenja, gde se snimci života drugih postavljaju kao merilo ličnog uspeha i sreće. Očekivanja za savršenstvom postaju neizbežna, ostavljajući mlade ljude s osećajem neispunjenosti. Iako mnogi mladi ljudi shvataju da taj nerealni svet društvenih medija nije realnost, teško se nose s pritiskom i osećajem neispunjenosti.


Generacije od 1999. godine pa nadalje posebno su pogođene uticajem društvenih medija, što dovodi do svakodnevne borbe sa samim sobom. Ova borba postaje ozbiljna pretnja mentalnom zdravlju mladih, često rezultirajući problemima kao što su depresija i anksioznost.

Izolacija usled pandemije KOVID-19 dodatno je pogoršala osećaj usamljenosti među srednjoškolcima i studentima. Gubitak dela prirodnog vaspitanja tokom osetljivih godina ostavlja nepovratne posledice, posebno za generaciju Z. Ova generacija suočava se s izazovima koje možda nisu dovoljno opremljene da prevaziđu, čineći ih podložnijim depresiji i anksioznosti.


Dodatni pritisak na mlade dolazi iz brzog tempa savremenog života, gde se traži stabilna karijera i strah od zaostajanja. Mentalno zdravlje postaje ključno pitanje, ali balkanska stigmu oko mentalnog zdravlja otežava otvorene razgovore. Mladi se često povlače u izolaciju umesto da traže pomoć, dodatno produbljujući problem.

Iako je potrebno ponovno pokretanje i naglašavanje važnosti humanosti, empatije i poštovanja, moderni svet čini se da ide unazad u tim vrednostima. Mladi se suočavaju sa izazovom suočavanja s nerealnim društvenim očekivanjima i potrebom za autentičnošću u vrtlogu društvenih medija.

Da bi se prevazišao globalni osećaj nezadovoljstva među mladima, neophodno je podsticati otvorene razgovore o mentalnom zdravlju i uklanjati nerealna društvena očekivanja. Mladima je potrebna podrška i resursi kako bi se nosili sa savremenim izazovima.


Uprkos jedinstvenim izazovima, generacija Z i milenijalci imaju neuporedivu povezanost i globalnu perspektivu koja može doprineti pozitivnim promenama. Kroz otvorene razgovore, prihvatanje odgovornosti i aktivnu ulogu u društvu, mladi mogu oblikovati bolju budućnost, pravedniju, inkluzivniju i održiviju. Bez obzira na izazove, mladi mogu pronaći svoju svrhu i doprineti društvu bez pritiska nerealnih standarda društvenih medija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR