Glas Javnosti

Zašto nije neophodno imati sve?

Život
Autor: Glas javnosti

U eri kada nas beskrajni kvadrati na Instagramu bombarduju "savršenim" životima, besprekornim vezama i pričama o uspehu, lako je upasti u zamku pritiska da moramo imati sve kako bismo postigli sreću.

Osim što nas ova potraga opseda, ostavlja nas duboko nezadovoljnim pojedincima koji ne mogu da izađu iz začaranog kruga nerealnih očekivanja. No, šta ako ne moramo imati sve? Šta ako to nije ono što zaista želimo?


Potraga za savršenstvom predstavlja iluziju u koju mnogi od nas upadaju, uključujući i mene. Nikada nisam osećao gušenje zbog toga što nisam ostvario sve svoje ciljeve do tridesete. Nikada nisam stao, sam sebe osuđujući jer bih mogao bolje, više, pametnije.

Lako je kritikovati savremeno doba, društvene mreže i društvo, ali koliko smo zaista spremni primeniti savete koje bez razmišljanja delimo s drugima?


Iako je teško ostati imun na iluzije Instagrama, povremeno moramo sebi dozvoliti da shvatimo da je stvarnost potpuno drugačija. Umesto da sebe pritiskamo da svaki dan moramo imati besprekorno sređen stan, idealan posao, savršen odnos i neuporedivu frizuru, trebamo biti svesni koliko je nezadovoljavajuća potraga za iluzijom da posedujemo sve.


Život postaje rutina stresa, gde ne osećamo ispunjenje, a stalno poređenje s drugima negativno utiče na naše mentalno zdravlje, čemu svedoče brojni mladi ljudi koji pate od depresije i anksioznosti.

Kao mlada žena u ranim tridesetim, priznajem da je izazovno snalaženje u današnjem svetu. Bez obzira na to koliko sam svesna šta je ispravno, koliko sam svestan nekih stvari koje pre deset godina nisam ni primećivala, teško je izbeći zamke virtualne obmane.

Pre pet godina doživeo sam neku vrstu emotivnog sloma, ali nisam razumeo zašto. Tek sada, gledajući unazad, shvatam da je to bio poziv u pomoć. Upoređivao sam svoj život s nepoznatim ljudima, verujući da zaostajem i da je moj život dosadan u poređenju s njihovim. Trebalo mi je vremena da shvatim da smo svi različiti, da niko nema recept za "pravi" život i da ono što vidim na društvenim mrežama nije realnost.


Sreća proizlazi iz izgradnje odnosa, pronalaženja svrhe u malim stvarima i poštovanja prema sebi. Život je putovanje ispunjeno usponima i padovima, velikim uspesima i neuspesima. Nismo svi na istom putu, i svi smo tamo gde treba da budemo.

Tek kada stvarno sagledamo svoj život i kuda nas je doveo, oslobađamo se pritiska da izgleda kao da imamo sve. Jer, šta zapravo znači imati sve?


Ovo je nešto što možda nije lako primeniti odmah, ali dajmo sebi prostora da cenimo nepredvidivu prirodu života, naše putovanje i sve njegove nesavršenosti. Osećaj oslobađanja dolazi kada se otarasimo ideje da moramo imati sve, što nas tek tada otvara za bogatija iskustva života. Tada ćemo biti spremni za nova, autentičnija iskustva.

Za nekoga, imati sve može značiti imati krov nad glavom; za drugoga, to je zdravlje. Za mene, imati sve znači biti zadovoljan sobom upravo u ovom trenutku dok pišem ovaj tekst. Biti prisutan, zahvalan za ono što imam i ne obazirati se na to kako to izgleda spoljašnjem svetu. Možda je malo, ali meni je to sve.


Glas javnosti/D06H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR