Glas Javnosti

Generacija Z se duplo više javno identifikuje kao gej nego milenijalci

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Nedavno objavljeno istraživanje donosi intrigantne uvide u promene u identifikaciji seksualne orijentacije među generacijama u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema istraživanju Instituta za istraživanje javnih religija, generacija Z, koja obuhvata mlade odrasle od 18 do 25 godina, ističe se po značajno većem procentu onih koji se identifikuju kao deo LGBTQ zajednice u odnosu na starije generacije.


Konkretno, podaci istraživanja otkrivaju da čak 28% pripadnika generacije Z sebe identifikuje kao gej, biseksualac, transrodna osoba ili queer. Ovaj broj je znatno veći u poređenju sa samo 10% ukupne odrasle populacije, 16% milenijalaca, 7% generacije X, 4% bebi bumera i 4% tihe generacije koji se identifikuju kao LGBTQ.

Osim impresivnog procenta, ovo istraživanje ističe raznolikost generacije Z kako po pitanju seksualne orijentacije, tako i po pitanju rasne i etničke raznolikosti. U izveštaju se takođe napominje da pripadnici ove generacije pokazuju povećanu političku, društvenu i kulturnu angažovanost.


Dodatno, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti izveštavaju da se tinejdžeri generacije Z takođe identifikuju kao LGBTQ u značajnom broju. Prema njihovim podacima, svaki četvrti srednjoškolac u Americi se identifikuje kao gej, biseksualac ili je trenutno u nedoumici u vezi sa svojom seksualnošću.

Ovo istraživanje postavlja osnovu za dalje analize i istraživanje razloga iza ovih promena u identifikaciji seksualne orijentacije među generacijama, dok takođe ukazuje na evoluciju društva i kulturnih normi u Sjedinjenim Američkim Državama.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR