Glas Javnosti

ZASEJANO ČAK 720.000 HEKTARA: Zima pogodovala razvoju pšeničnih polja

Hrana
Autor: Glas javnosti

Prethodne jeseni pšenicom je u Srbiji zasejano 720.000 ha ili 25% više nego lane. Ratari su uglavnom primenili svu potrebnu agrotehniku, pa pšenica u ovom trenutku izgleda kao retko koje godine u ovo vreme.

Ova zima izuzetno je pogodovala razvoju pšeničnih polja. Snega je bilo svega dva puta po nekoliko centimetara, a par hladnih dana došli su u pravom trenutku kako bi ratari mogli da prihrane žitna polja. Od prethodne jeseni pored mineralnih đubriva primenili su i nove preparate.
Dragan Raca iz DOO Raca kaže da imaju za ovu godinu posejano u količini oko 8.000 ha pšenice, a đubrenje su vršili jedan deo sa mapom, drugi deo sa mešanim đubrivima i jedan deo sa GEO2, piše portal Ekapija.

- Sada gledamo pšenica jako dobro izgleda, jako dobro je zasnovala sam sklop biljke i biljke su u dosta dobrom stanju. Znači vidi se da je poboljšanje sa ovim GEO2. On daje neku energiju veću, ne znam šta to radi, ali daje nešto da pšenica izgleda bolje od ostalih. Ova sada kiša od četrdeset litara ovo se nije desilo odavno, za početak marta da padne četrdeset litara kiše to će đubrivo da aktivira u 100% iznosu - naveo je Dragan Raca.
Vlada li interes za primenom novih preparata kod naših ratara?
- GEO2 je u poslednjih godinu dana došao u Srbiju i našao svoje mesto u svim granama ratarstva, povrtarstva i voćarstva. Konkretno kod pšenice radili smo jako puno ogleda i svugde su nam rezultati pokazali da je to aktivator i poboljšivač zemljišta i da on jako deluje kod teških zemljišta kao što je ovo u Banatu. Teško ga je obezbediti, imamo ga za sada dovoljno, ali je potrebno dobro se pripremiti za drugi deo proleća i naravno za jesen, jer je jako velika potražnja iz svih evropskih zemalja. Nadamo se da ćemo ga imati dovoljno - poručuje Borivoje Jakovljević, savetnik Šmek komerc.

Proizvođačima sada preostaje da prate pšenična polja zbog pojave mogućih bolesti i štetočina, i na vreme pripreme potrebnu zaštitu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR