Glas Javnosti

Pšenica uzgajana u zatvorenom prostoru postiže rekordne prinose

Hrana
Autor: Glas javnosti

Posle salate i začinskog bilja, pšenica osvaja proizvodnju u zatvorenom prostoru, barem tako piše na stranicama kompanije za vertikalnu poljoprivredu Infarm koja je uspela da ovu žitaricu uzgaja u zatvorenoj farmi bez zemlje i hemijskih pesticida. U takvim kontrolisanim uslovima je ostvarena ušteda vode, jer je trebalo mnogo manje u poređenju s uzgojem na otvorenom.

Nakon prve faze ispitivanja, smatra se da godišnji prinos po metru kvadratnom može biti 11,7 kilograma, što je ekvivalentno 117 tona po hektaru. To je 26 puta veći prinos nego u slučaju uzgajanja pšenice na otvorenom polju.

Na osnovu dosadašnjih rezultata predviđa se da će ova tehnologija postati osnovni stub globalne proizvodnje hrane, piše portal Ekapija.


- Da bismo nastavili da hranimo rastuću svetsku populaciju, moramo postići veće prinose useva - rekao je tehnički direktor i suosnivač kompanije, Gaj Galonska. Dodao je da su u eksperimentu dokazali da je to moguće postići za pšenicu u kontrolisanom okruženju. U odnosu na prosečan prinos na otvorenom polju koji je oko 4,5 tona po hektaru na godišnjem nivou, zbog uticaja godišnjih doba i vremenskih prilika, rezultati su više nego odlični.
Prekretnica za prehrambenu bezbednost

Otkriće bi moglo povećati proizvodnju ove žitarice za dodatnih 50% kombinujući poboljšanu genetiku i kompjutersko podešavanje bitnih parametara, jer spoljni uticaji ne deluju na biljke koje su potpuno zaštićene i razvijaju se u optimalnim uslovima bez prisustva prouzrokovača oboljenja i štetnih organizama.

Kako pšenica čini i do 40% dnevnog unosa proteina, ovo je prekretnica za globalnu prehrambenu bezbednost.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR