Glas Javnosti

VEŠTAČKI GAJENO MESO: Piletina proizvedena u laboratoriji dobila "zeleno svetlo" u SAD

Hrana
Autor: Glas javnosti

Posle odluke Uprave za hranu i lekove (FDA) Sjedinjenih Država, kompanija Upside Foods uskoro će moći da prodaje piletinu proizvedenu od životinjskih ćelija i uzgajanu u bioreaktorima.

Pozitivan odgovor Uprave za hranu i lekove (FDA) dugo se smatrao sledećom velikom prekretnicom za industriju laboratorijski uzgojenog mesa. U proteklih nekoliko godina, startupi su izgradili proizvodne pogone i prikupili milijarde dolara za finansiranje rizičnog kapitala, ali nisu bili u mogućnosti da prodaju svoje proizvode. Do sada je, čak i relativno mali broj ljudi koji su imali priliku da probaju kultivisano meso, morao da potpiše saglasnost da na sopstvenu odgovornost jedu proizvod koji je još uvek u eksperimentalnoj fazi.

Preostala su još samo dva manja regulatorna koraka pre nego što ovako proizvedeno meso bude dostupno javnosti. Proizvodni pogoni kompanije Upside Foods moraju da prođu dodatni inspekcijski nadzor Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država, a na konačnom proizvodu će morati da stoji etiketa koja potvrđuje da je izvršen inspekcijski nadzor pre nego što se meso nađe na tržištu. Ova dva koraka će verovatno biti završena mnogo brže od dugog procesa u kome je FDA odlučivala o izdavanju dozvole, piše portal Ekapija.

Različiti startupi se bave laboratorijskim uzgojem ne samo piletine, već i govedine, lososa i tunjevine. Trenutno odobrenje se odnosi samo na "Upside Foods" i njegovu kultivisanu piletinu, mada se pretpostavlja da će uskoro uslediti i druga odobrenja.

Kultivisano meso će i dalje biti namenjeno uskom krugu

Mada je ova odluka Agencije odobrila da se ovi proizvodi nađu na tržištu, ipak se pretpostavlja da će degustacije biti ograničene na veoma mali broj ekskluzivnih restorana. Kuvar sa Mišlenovom zvezdicom, Dominik Kren, već je najavila da će služiti kultivisanu piletinu kompanije Upside Foods u svom restoranu u San Francisku.

Uma Valeti, generalna direktorka Upside Foods-a, kaže da želi da javnost prvi put proba njihovu piletinu u odabranim restoranima pre nego što mogu da je kupe i kuvaju kod kuće.

- Želeli bismo da ovo u početnoj fazi ljudima približimo naš proizvod preko vrhunskih kuvara, jer ovo je zaista velika stvar za nas. Želimo da radimo sa najboljim partnerima koji znaju dobro da kuvaju, a takođe i da nam daju povratne informacije o tome šta bismo mogli bolje da uradimo.

Još u decembru 2020. singapurski regulatorni organi dali su zeleno svetlo laboratorijski proizvedenoj piletini iz startapa Eat Just iz San Franciska.


Kako se meso proizvodi u laboratoriji


Kultivisano meso se razlikuje od biljnog mesa jer sadrži prave životinjske ćelije i – teorijski – ne razlikuje se od pravog mesa. Ćelije se u početku izoluju od životinje i razvijaju u ćelijske linije koje se zatim zamrzavaju. Mali uzorci iz ovih ćelijskih linija se zatim mogu preneti u bioreaktore - obično velike čelične rezervoare – gde se ćelije "hrane" u odgovarajućem rastvoru koji sadrži hranljive materije koje pospešuju deobu ćelija. Kada ćelije porastu i diferenciraju se u odgovarajuću vrstu tkiva, mogu se sakupiti i koristiti u uzgojenim mesnim proizvodima.

Ali uzgoj ćelija na ovaj način je i dalje izuzetno skup. Startapi drže u tajnosti ukupne troškove, ali je verovatno da će čisto uzgajano meso i dalje biti nekoliko puta skuplje od konvencionalnog. Zato će, najverovatnije, prvi kultivisani mesni proizvodi biti mešavina životinjskih ćelija i biljnog mesa.

Trenutni proizvodni kapaciteti su veoma mali, a mnogi u industriji imaju ozbiljne rezerve u pogledu potencijala mesa uzgojenog u laboratoriji da na kraju ugrozi globalnu potrošnju mesa.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR