Glas Javnosti

CENE DA SE NAJEŽIŠ: Kilogram pasulja dostigao i neverovatnih 600 dinara, još gomila poskupljenja, jedino piletina nešto jeftinija

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Skuplje pijace nego pre mesec dana na početku oktobra očekuju građane Srbije jer, kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, više su cene povrća i belog mrsa. Kod mesa, zbog Vladine uredbe o ograničenoj maksimalnoj ceni, najskuplje pileće meso pojeftinilo je 170 dinara.

U kategoriji povrća krompir je skuplji 20 dinara i najvišu cenu ima u Beogradu (120 din/kg), dok najnižu cenu, istu kao i pre mesec dana, ima na pijaci u Valjevu (70 din/kg). Najskuplji pasulj od 600 dinara za kilogram prodaje se u Novom Pazaru i skuplji je čak 100 dinara nego na početku septembra, u većini drugih gradova prodaje se po ceni od 300 do 350, izuzev Valjeva gde ima najnižu cenu od 250 dinara za kilogram. 

 Cena slatkog kupusa, čije se „vreme“ za ostavljanje zimnice približilo, nije se menjala za ovih mesec dana, pa je i dalje najskuplji u Zrenjaninu, Pančevu i Kragujevcu (80 din/kg), a najjeftiniji u Valjevu (40 din/kg). Ista najviša cena kao i na početku prošlog meseca je kod krastavca i to 120 dinara za kilogram u Kragujevcu, u većini drugih gradova košta 100, ali se u Valjevu i Leskovcu može pazariti za najnižih 60 dinara kilogram. Paradajz je, međutim, sada skuplji za 30 dinara, pa je najskuplji u Kragujevcu i Subotici (180 din/kg), a po ceni nižoj od 100 dinara ima ga samo u Valjevu i Vranju (90 din/kg).

Svoju najvišu cenu na srpskim pijacama nije menjala paprika, koja je najskuplja u Subotici (180 din/kg), u većini mesta košta 150, a najjeftinija je u Vranju i Smederevu (100 din/kg). 

 U kategoriji voća, za mesec dana za 10 dinara u proseku porasla je cena jabuka, koje su najskuplje u Kragujevcu i Šapcu (130 din/kg), dok najnižu cenu imaju u Valjevu i Smederevu (60 din/kg). Srećom, drastično je pojeftinilo grožđe, pa je njegova maksimalna cena od 320 na početku septembra, pala na 190 dinara za kilogram koliko sada košta u Novom Pazaru. Grožđe najnižu cenu od 110 dinara za kilogram ima u Valjevu i Užicu. Na pijačnim tezgama ovog meseca pojavile su kruške, trenutno su najskuplje u Valjevu (180 din/kg), a najjeftinije u Leskovcu (80 din/kg).Poskupljenje na početku ovog meseca na pijacama beleži sir, pa najskuplji više ne košta 600, nego 700 dinara kilogram u Zaječaru, a najjeftiniji je u Valjevu i Kraljevu (300 din/kg). Najskuplji kajmak, kako pokazuje statistika, sada je jeftiniji 200 dinara i u Leskovcu košta 1.500 dinara za kilogram, ali tek je u tri grada jeftiniji od 1.000 dinara, od kojih je najjeftiniji u Vranju (700 din/kg). Poskupela su i kokošija jaja u proseku za 5 dinara, pa sada najvišu cenu imaju u Novom Pazaru (25 din/kom), a najnižu u Pančevu (15 din/kom). 

 Konačno, u odnosu na početak prošlog meseca, nije došlo do promena cena mesa. Kilogram juneče rozbratne šnicle najskuplji je u Beogradu i Novom Pazaru (1.100 din/kg), cena u većini drugih gradova mu se kreće od 900 do 950 dinara, dok je najjeftiniji u Vranju, Nišu, Užicu, Smederevu i Pančevu (80 din/kg).


Cena kilograma svinjskog vrata ograničena je na maksimalnih 690 dinara kilogram, koliko se prodaje u gotovo svim mestima obuhvaćenim statistikom, dok je cena ove vrste mesa niža jedino u Valjevu (595 din/kg) i Vranju (500 din/kg). Maksimalna cena telećeg mesa od 1.500 dinara kilogram u Pančevu i Nišu se nije menjala, ali najjeftinije koje košta 970 dinara u Valjevu i Vranju ipak je za 70 dinara više nego pre mesec dana.

Cena sveže piletine intervencijom Vlade ograničena je na 300 dinara kilogram, što je 170 dinara niže nego prošlog meseca i po toj ceni se ovo meso prodaje u većini gradova, sa izuzetkom Niša gde se piletina može pazariti i za 280 dinara kilogram. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR