Glas Javnosti

VEČITO PITANJE: DA LI JE KROMPIR ZDRAV? Stručnjaci otkrivaju neverovatne stvari! A tek NEOLJUŠTENI...

Hrana
Autor: Glas javnosti

Krompir spada među najomiljenije namirnice, ali u nekom trenutku došao je na loš glas jer je prepun skroba. Sada stručnjaci kažu da nema prepreka za uživanje u omiljenoj hrani mnogih - krompiri su, kažu, neverovatno zdravi.

Nutricionistkinja Sintija Sas kaže da jedan srednji pečeni krompir ima 129 kalorija, 4,6 grama proteina, nema masti, ima oko 37 grama ugljenih hidrata, od čega četiri grama otpadaju na vlakna.


Krompiri su i prepuni nutrijenata, između ostalog sadrže više od 30 odsto snevne doze vitamina C. Sadrže i trećinu preporučenog dnevnog unosa kalijuma koji poboljšava rad nervnog sistema, mišića i srca, a održava i pritsak na normalnim nivoima.

Krompiri sadrže i vitamin B, vitamin K, gvožđe, magnezijum, cink, bakar i mangan. Bogati su i antioksidanstima poput fenola i antocijana. Posebno su zdravi krompiri kada jedu neoljušteni. Takođe, trebalo bi jesti sve vrste krompira, i krompire svih boja.

Ugljeni hidrati i nutrijenti u krompirima čine tu namirnicu idealnim izvorom “goriva” za trening. Ako želite da poboljšate učinak vežbanja, pola sata pre treninga pojedite jedan mali pečeni krompir.

Krompiri su i dobar izvor rezistentnog škroba, jedinstvene vrste ugljenih hidrata koja prirodno pojačava sagorevanje kalorija. Poput vlakana, ni rezistentni skrob se ne može svariti i kada stigne u debelo crevo tamo fermentira i podstiče telo na sagorevanje masti. Kuvani i ohlađeni krompiri prirodno imaju više rezistentnog skroba.

Osim toga od krompira ste duže siti nego od drugog povrća bogatog skrobom pa i to dobro dođe kod regulisanja kilaže.

Jedno istraživanje, u kojem su ljudi jeli uravnotežene obroke, uspoređivalo je nivoe šećera krvi kod onih kojisu jeli pirinač i kod onih koji su jeli krompire. Istraživanje je pokazalo da nema značajnih razlika i da su krompiri sigurni i za dijabetičare ako se hrane uravnoteženo.


Studija iz 2020. godine pokazala je da najviše nutrijenata nakon termičke obrade u krompiru ostaje nakon pripreme u mikrotalasnoj pećnici ili na grilu. Manje nutrijenata u krompiru ostaje nakon kuvanja na pari ili u vodi. Naravno, prženje je najnezdravije. Takođe, više nutrijenata se sačuva kada se krompir kuva s korom, piše Health.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR