Jaja je moguće zameniti u svakoj torti ili testu koje vam je neophodno.
Znamo da je žumanca bolje mutiti odvojeno od žumanaca.
Kada se sastojci postpeno dodaju u šne od belanaca, ukus poslastica je bolji, a patišpanj i peciva budu mekša i penastija.
Evo kako da šne zamenite jeftinim sastojcima.
Šne od lanenog semena
Sastojci:
- 2/3 šolje lanenog semena
- 6 šolja vode
Pripema:
Laneno seme sipajte u vodu i kuvajte ga pola sata, a zatim ga procedite i ostavite da se ohladi u frižideru. Smesu koju ste dobili mutite oko 10 minuta da biste napravili šne. Tri kašike dobijete smese su zamena za jedno belance.
Šne od leblebija
Sastojci:
- 300-400 ml vode
- 3-4 kašike šećera
- 300 g leblebija
Priprema:
Skuvajte leblebije u vodi, a zatim ih procedite, ali vodu nemojte da bacate već je umutite, najvećom brzinom miksera, oko 5-6 minuta. Tik pred kraj mućenja dodajte šećer koji će ga dodatno učvrstiti. Ukoliko želite još da pojednostavite postupak, kupite leblebije u konzervi, a zatim vodu iz konzerve iskoristite.