Ukoliko želite nešto autentično, kremasto i slasno na novogodišnjoj trpezi, naš izbor je ova poslastica kojom možete iznenaditi porodicu, prijatelje, goste, pa i sebe.
Sastojci:
Podloga:
Krem:
Priprema:
Uključite rernu da se greje na 180 °C. Pripremite kalup sa pokretnim ivicama prečnika 25 cm i obložite mu dno papirom za pečenje. Sipajte jaja u dublju činiju, dodajte im šećer, pa ih miksirajte dok ne zapene i ne posvetle, 3–4 minuta. Na jaja prosejte brašno i kakao, pa nežno izmešajte žicom za mućenje (ne mikserom). Na kraju dodajte istopljen i prohlađen puter i opet, nežno, žicom izmešajte. Masu sipajte u pripremljeni pleh i pecite 8 do 10 minuta. Pečenu podlogu ostavite da se ohladi u kalupu, ili je prebacite na veliki plitki tanjir. Podlogu prelijte mlekom. Oko podloge stavite ponovo obruč.
U jednoj posudi miksirajte kesten pire sa žumancima, da dobijete glatku masu. Ako se plašite sirovih žumanaca, možete ih kuvati 5–6 minuta na pari, pa dodati kesten pireu. Istopite čokoladu sa polovinom slatke pavlake na pari, uz mešanje, da dobijete ujednačenu, glatku masu. Kada se čokolada malo prohladi, dodajte je kesten pireu i izmiksirajte.
U drugoj posudi izmiksirajte belanca u čvrst sneg, a u trećoj drugu polovinu slatke pavlake u mekan šlag. Sjedinite sve tri mase tako što ćete kesten pireu i čokoladi dodati najpre ulupanu slatku pavlaku i lagano, žicom sjediniti; zatim dodajte sneg od belanaca i pažljivo izmešajte.
Pripremljenu masu sipajte na podlogu, izravnajte površinu, pa stavite u frižider, da se steže bar 5 sati ili preko noći,piše Sensa.
Pre služenja pospite čokoladnu tortu kakaom.