Prave se brzo, ukusne su i sočne, idealan doručak i u danima kad postite!
Sastojci:
400 g brašna
200 g tople vode
2 supene kašike ulja
1 supena kašika šećera
1 kašičica soli
20 g svežeg kvasca
ulje za prženje
Priprema:
U polovini tople vode rastvorite kvasac i šećer, dodajte 1 supenu kašiku brašna i promešajte. Ostavite na toplom da nadođe. U posudi prosejte brašno i dodajte so i ulje. Dodajte nadošao kvasac i promešajte, zamesite meko i glatko testo. Uvijte testo u streč foliju i ostavite na toplom da nadođe, da se udvostruči 3-4 puta.
Na brašnom posutu radnu površinu stavite testo, nemojte ga mesiti ponovo. Razvijte koru debljine 7-8 cm, isecite nožem na kockice ili pravougaonike i pržite u prethodno ugrejanom ulju, na tihoj vatri.
Gotove mekike poređajte na ubrus da se ocedite višak masti, servirajte tople.
BONUS VIDEO: Legendarni inspektor beogradske policije Žarko Popović Pop o kriminalu u Srbiji...