Glas Javnosti

Slane karamele s čokoladom, recept kojim ćete svakog raspametiti

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ovi mekani, baršunasti zalogaji mogu se poslužiti takvi kakvi jesu ili obloženi čokoladom za za ekstravagantnu poslasticu.

Sastojci

1 kašičica biljnog ulja

200 ml pavlake za kuvanje

70 g slanog putera, isečenog na kockice na sobnoj temperaturi

¾ kašičice paste od vanile 1 kašičica morske soli

175 g zlatnog sirupa

220 g šećera

150 g tamne čokolade, grubo iseckane

Kvadratni kalup za pečenje obložite folijom i malo premažite uljem. Zagrejte pavlaku i 30 g putera u manjoj šerpi sa vanilom i polovinom soli dok ne počne da ključa. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite na toplom mestu - piše agroinfo.rs.

Lagano zagrejte zlatni sirup sa šećerom u loncu, mešajući da se šećer rastopi. Kada se šećer rastvori, prestanite da mešate i samo povremeno okrećite tiganj kako biste sprečili stvaranje vrućih tačaka. Pričvrstite termometar za šećer na tiganj i kuvajte sirup dok ne dostigne 155ºC/310ºF.

Sklonite sa vatre i odmah umešajte toplu mešavinu kreme da dobijete glatki sos od karamela. Vratite tiganj na vatru i lagano ključajte dok smeša ne dostigne 127ºC/260ºF.

Skinite sa vatre i skinite termometar sa tiganja. Umutite preostali puter dok smesa ne postane glatka, pa sipajte u nauljeni pleh i ostavite 15 minuta. Pospite preostalom morskom solju i ostavite da se potpuno ohladi. Pažljivo izvadite karamel iz kalupa i skinite foliju. Isecite na male kvadrate oštrim nožem.

Poslužite karamele takve kakve jesu ili prelivene čokoladom. Da biste to uradili, istopite čokoladu u posudi postavljenoj iznad (ali ne dodirujući) vode koja ključa ili u mikrotalasnoj pećnici. Ubacite jednu po jednu karamelu, a zatim ih izvadite viljuškom, pustite da višak čokolade iscuri pre nego što stavite na rešetku da se stegne.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR