Sastojci
1 kašičica biljnog ulja
200 ml pavlake za kuvanje
70 g slanog putera, isečenog na kockice na sobnoj temperaturi
¾ kašičice paste od vanile 1 kašičica morske soli
175 g zlatnog sirupa
220 g šećera
150 g tamne čokolade, grubo iseckane
Kvadratni kalup za pečenje obložite folijom i malo premažite uljem. Zagrejte pavlaku i 30 g putera u manjoj šerpi sa vanilom i polovinom soli dok ne počne da ključa. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite na toplom mestu - piše agroinfo.rs.
Lagano zagrejte zlatni sirup sa šećerom u loncu, mešajući da se šećer rastopi. Kada se šećer rastvori, prestanite da mešate i samo povremeno okrećite tiganj kako biste sprečili stvaranje vrućih tačaka. Pričvrstite termometar za šećer na tiganj i kuvajte sirup dok ne dostigne 155ºC/310ºF.
Sklonite sa vatre i odmah umešajte toplu mešavinu kreme da dobijete glatki sos od karamela. Vratite tiganj na vatru i lagano ključajte dok smeša ne dostigne 127ºC/260ºF.
Skinite sa vatre i skinite termometar sa tiganja. Umutite preostali puter dok smesa ne postane glatka, pa sipajte u nauljeni pleh i ostavite 15 minuta. Pospite preostalom morskom solju i ostavite da se potpuno ohladi. Pažljivo izvadite karamel iz kalupa i skinite foliju. Isecite na male kvadrate oštrim nožem.
Poslužite karamele takve kakve jesu ili prelivene čokoladom. Da biste to uradili, istopite čokoladu u posudi postavljenoj iznad (ali ne dodirujući) vode koja ključa ili u mikrotalasnoj pećnici. Ubacite jednu po jednu karamelu, a zatim ih izvadite viljuškom, pustite da višak čokolade iscuri pre nego što stavite na rešetku da se stegne.