Glas Javnosti

OD PRIRODNIH SASTOJAKA: Učenici iz Niša osmislili kocku za supu od prirodnih sastojaka

Hrana
Autor: Glas javnosti

Kocka za supu od prirodnih sastojaka, koju su napravili učenici Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu, obezbedila je učeničkoj kompaniji te škole plasman na republičko takmičenje koje se u maju održava u Beogradu. Pred sobom su imali izazov da osmisle proizvod koji je na tržištu nedovoljno zastupljen, a pri tome doprinosi očuvanju zdravlja i životne sredine.

Odgovor ovih mladih ljudi - kocka za supu bez veštačkih dodataka, privukao je pažnju.
- Primetili smo da se 770.000 tona hrane u Srbiji baca i kada smo porazmislili da dobijemo nešto zdravo, brzo i efikasno, pala nam je ideja, ta kocka - kaže Vuk Jovančić iz učeničke kompanije Nifud.

- Naš cilj je bio rešavanje globalnog problema. To su velike količine ostataka od voća i povrća koje ostaju prilikom proizvodnje sokova. Mi te proizvode koristimo u svrhu proizvodnje kocke za supu. U njima postoji dosta veliki procenat zdravih minerala, proteina i vitamina - objašnjava Momčilo Mitrović iz Nifuda.
Iako bez mnogo predznanja iz preduzetništva najpre su, kao svaka kompanija, istražili tržište, obezbedili sirovine, pobrinuli se za izgled ambalaže, prenosi portal Ekapija.
- Pored toga što je naš proizvod zdrav, bez hemikalija, bez dodatih veštačkih boja i bez glutemata, stvarno smo obratili pažnju i na samo pakovanje. Pakovanje je dizajnirano od strane Tehnološkog fakulteta u Leskovu - kaže Milica Todorović iz učeničke kompanije.

Sa tog fakulteta i pomoć oko nutritivnih vrednosti proizvoda, što je štampano na poleđini kutije, a Mašinski fakultet pomogao je oko cirkularne ekonomije. U preduzetničkim veštinama ohrabruju ih i njihovi profesori.
- Da oni vide mogućnost da pored toga što se školuju za kuvare, poslastičare, ugostiteljske tehničare i turističke tehničare, da mogu da nastave školovanje, da otvore svoje kompanije i da ovo iskustvo iz ovog tima i ove kompanije iskoriste u daljem radu i životu - ističe mentor Ančica Dimitrijević.
Za republičko takmičenje već unapređuju proizvod dodavanjem novih ukusa, a planiraju i saradnju sa drugim učeničkim kompanijama.

BONUS VIDEO


On je rekao da je minimala plata od 370 evra, a to prima manje od 350.000 radnika, dok "svi ostali primaju mnogo više". Kazao je da je u decembru prošle godine prosečna plata u Srbiji bila 718 evra. Vučić je najavio da će krajem godine ponovo biti povećanje penzija, ako ne bude političkih problema, a da su politički problemi pitanje Kosova i rat u Ukrajini. "Biće ponovo veoma veliko poveć

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR