Glas Javnosti

ŠTA SU JELI NAJPOZNATIJI SVETSKI DIKTATORI? Supa od ajkule, golub punjen jezikom i pirinač iste veličine

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Koji Italijan nije bio ljubitelj paste, kako je najpoznatiji vegetarijanac među diktatorima prestao da jede meso, ko je uživao u supi od ajkule – samo su neka od pitanja na koja odgovara knjiga Viktorije Klark i Melise Skot "Večere diktatora". Kao što i sam naziv kaže, knjiga otkriva u kojim jelima su uživali neki od najvećih svetskih diktatora, a u nastavku vam donosimo delić menija.

Benito Musolini - Omiljeno jelo italijanskog lidera bila je jednostavna salata od belog luka i limuna prelivena maslinovim uljem. Kako je otkrila njegova supruga, voleo je Musolini da pojede celu činiju ove salate, a kao rezultat, tu noć spavao bi sam u sobi, jer žena nije mogla da podnese miris belog luka. S vremena na vreme uživao je u bifteku, mariniranom u različitim biljkama, uključujući i majoran. Alkohol je u potpunosti ostavio pre 40. godine. Iako je verovao da je francuska kuhinja bezvredna, a italijanska najbolja na svetu, nije bio ljubitelj paste.

Adolf Hitler - Najpoznatiji svetski vegetarijanac nije ceo život odbijao meso. Jedno od omiljenih jela pre nego što je iz ishrane izbacio namirnice životinjskog porekla bio je golub punjen jezikom, jetrom i pistaćima. Toliko se bojao da će ga neko otrovati hranom, da je imao tim od 15 ljudi čiji je jedini zadatak bio da probaju obrok pre njega. Pred kraj rata, njegov sistem za varenje bio je toliko poremećen, da je jeo samo pire i supe sa povrćem, piše portal Ekapija.


Kim Džong Il 
- Najveći gurman među diktatorima, severnokorejski vođa je imao ogromnu kolekciju svetskih kuvara. Ovaj perfekcionista zaposlio je malenu armiju žena zaduženih za analizu pirinča, kako bi svako zrno na njegovom tanjiru bilo iste veličine, oblika i boje. Njegovim istančanim nepcima najviše su prijali suši, supa od ajkule i psećeg mesa.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR