Ne morate biti profesionalac da biste umesili ove fenomelane, meke kiflice u kojima će svi uživati. Agroinfo.rs piše šta nam je sve za njih potrebno i kako se pripremaju.
Za ove kiflice vam je potrebno:
* 2 jajeta
* 300 ml mleka
* 500-600 grama brašna
* 20 gr svežeg kvasca
* jedna kašičica šećera i malo soli
* 30 ml ulja (najbolje maslinovog)
* 160 grama sira
* 60 grama maslaca ili margarina
Priprema
Mleko najpre malo zagrejte tako da bude mlako. Odvojte malo mleka u jednu činiju, pa u njega izmrvite kvasac i dodajte kašičicu šećera. Ostavite da nadođe.
Zatim u činiju sipajte ostatak mlakog mleka, dodajte kvasac, jedno jaje, brašno i ulje i malo soli, pa zamesite da testo bude meko i glatko.
Testo potom podelite na četiri jednaka dela, razvucite prvi deo (ne pretanko) i premažite margarinom ili maslacem. Preko stavite drugi razvučeni deo koji treba takođe premazati maslacem. Isto učinite i sa trećim, a četvrti deo na kraju nemojte premazivati.
Pokrijte testo desetak minuta, a onda razvucite što tanje. Isecite testo na trouglove koje ćete potom takođe namazati maslacem ako želite. Trouglove napunite sirom koji ste prethodno pomešali sa belancetom, pa testo savijte u kiflice.
Ovako napravljene kiflice treba da ostoje još nekih 15 minuta. Na kraju ih premažite žumancetom i pospite susamom, lanom ili čime već volite.
Pecite ih na 180 stepeni oko 35 minuta. Spremne su kada porumene.
Prijatno!