Glas Javnosti

NAJUKUSNIJI SVADBARSKI KUPUS IKADA: Što ga duže krčkate na laganoj vatri sve je bolji i bolji

Hrana
Autor: Glas javnosti

Miris kiselog kupusa u kombinaciji sa domaćim suvim mesom svakome otvara apetiti i izaziva glad. Evo kako da skuvate najukusniji kupus koji ste ikada probali.

Nacionalno jelo bez kojeg je teško zamisliti veliko veselje, slave, svadbe, a veoma često prisutan i na vašarima i poznatim saborima trubača.

Za ovaj kupus nema precizne mere, ali je staro pravilo da kad ga kuvate u većoj posudi, veću količinu, i što ga duže kuvate na laganoj vatri sve je bolji i bolji.



Odredite sami koja je vaša mera, mada ovo jelo može dugo da stoji u frižideru i što ga više puta podgrevate to je ukusniji.

Potrebno je:

kiseli kupus (oko 3 glavice)
pola kilograma govedine
2 suve kolenice ili pola kg suvih rebara
pola kg suve slanine
pola kilograma ovčijeg mesa (po izboru)
5 kašika domaće masti
pola kilograma crnog luka
3 glavice belog luka
začine dodajete po želji, biber, vegetu, so, lovorov list i papriku
Pazite samo na to koliko je kupus slan da ne biste preterali sa solju.

Ako kuvate u zemljanom loncu bitno je da ga pre nego što složite kupus namažete mašću. Uzmite nekiliko listova kupusa i poređajte na dno posude. Zatim glavicu kupusa isečete na četvrtine i svaki poprečno na polovinu.

Ako je dosta kiseo možete ga oprati malo pod mlazom hladne vode. Poređajte prvi red kupusa, zatim stavite malo masti, nekoliko čenova belog luka, crni luk isečen na krupno, malo začina, alevu papriku, biber...


Preko toga stavite komade ovčetine, a ako ne želite ovčetinu onda odmah ređajte junetinu. Potom još jedan red kupusa, pa onda slaninu, pa red kupusa pa junetinu, i tako redom. Na svaki red, osim onog gde je slanina stavite po malo masti. Beli luk ide na svaki red, crni takođe, začini isto.

Na jedan red ide svinjska kolenica ili rebra. Nakon što sve lepo složite, pokrijte sa nekoliko celih listova. Naspite vode, ne mora da bude pun sud, već oko polovina, pokrijte poklopcem i kuvajte najbolje na šporetu na drva.

Ovaj kupus mora da se kuva najmanje 4 sata, a poželjno je i duže na tihoj vatri. Ukus je fantastičan, a najbolje se slaže sa domaćom starinskom projom i mladim belim sirom, piše Stvar ukusa. 

BONUS VIDEO: HRSKAVI ŠTAPIĆI OD SUSAMA



SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR